Elégedett horvátországi magyarok: alkotmányerejű törvény garantálja a nemzeti kisebbségek jogait a balkáni országban

Elégedett horvátországi magyarok: alkotmányerejű törvény garantálja a nemzeti kisebbségek jogait a balkáni országban

Horvátország teljes mértékben garantálja a magyar közösség kulturális autonómiáját, az oktatási rendszerben a pozitív diszkrimináció érvényesül, a jogokhoz az állami költségvetés biztosít anyagi forrást – mondta el lapunknak Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alelnöke. A politikus arról is beszélt, miért kedvez a magyaroknak a jobbközép zágrábi kormánypárt választási sikere, s hogyan szerepel a bajnokságban a magyarországi tulajdonú eszéki labdarúgócsapat.
A múlt vasárnapi horvátországi előrehozott választásokat az eddig is kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte. Az előző ciklusban a kormánykoalíció része volt a balliberális Horvát Néppárt és a nemzetiségi kisebbségek is a hatalmat erősítették.

„A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Jankovics Róbert személyében volt része a kormánykoalíciónak, akinek az elmúlt négy év alatt nagyon szép eredményeket sikerült elérnie, amit a választók most is jutalmaztak, hiszen már csak egyedüli indulóként jutott be a Száborba, azaz a zágrábi parlamentbe. A HMDK a HDZ győzelmében volt érdekelt, mert ez jelentette a garanciát a horvátországi magyarság szempontjából sikeresnek számító utóbbi négy év folytatásához” – nyilatkozta a Krónikának Andócsi János, a HMDK alelnöke.

A 151 fős horvát törvényhozásban a HDZ-nek 66 képviselője van, de a nyolc kisebbségi – akiknek törvényileg garantált helyük van – is a koalíció folytatása mellett tette le a voksát, amihez még két kisebb párt is csatlakozott. Andócsi szerint

Hírdetés

a szűk kormánytöbbség lehetőséget biztosít a magyar képviselő számára, hogy a megkezdett projekteket befejezze, illetve a horvátországi magyarság számára még élhetőbb gazdasági, politikai környezetet alakítson ki.

A magyar–horvát államközi viszonyra vonatkozó kérdésünkre a politikus kielégítőnek nevezte a kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a viszony nincs kellően kihasználva.

„A szociáldemokrata vezetésű horvát kormány regnálása alatt hullámvölgybe kerültek a kapcsolatok a menekültkérdés miatt. Akkor a volt miniszterelnök, aki jelenleg államfő, Magyarországot Európa vakbelének nevezte. Most sincs jobb véleménnyel az Orbán-kormányról.

– idézte fel a zágrábi reagálásokat a HMDK alelnöke. Beszámolt arról, hogy Magyarország részéről az elmúlt évben több kezdeményezés is történt Horvátország irányába, de ezek nem találtak táptalajra. „A horvát hintapolitika egyelőre működik Magyarország viszonylatában. Andrej Plenković kormányfő beállt és be is fog állni az európai fősodorba, miközben óvatos politikai gesztusokat is tesz a Fidesz irányába az Európai Parlamentben és a Európai Néppártban egyaránt” – fogalmazott a horvátországi magyar politikus.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »