Elege lett a Paypalnek, nem lesz visszafizetés

A Paypal a jövőben nem vállal pénz-visszafizetési garanciát a közösségi finanszírozási platformok esetében.

A TechCrunch azt írja, hogy a Paypal június 25-étől kiveszi fogyasztóvédelmi programjából a közösségi finanszírozást lehetővé tevő platformokat, így azok, akik pénzt adnak valamilyen termékre mondjuk az IndieGoGón, aztán később nem kapnak semmit, vagy nem azt kapják, amiért fizettek, a jövőben nem reklamálhatnak a Paypalnél visszatérítésért.

Ahogy azt a közleményükben is hangsúlyozzák, a döntés összefügg a közösségi finanszírozási kampányokkal együtt járó bizonytalansággal, azzal, hogy senki sem garantálja a felajánlott összeg visszafizetését. A Paypal szerint az is üdvözlendő lenne, ha a közösségi finanszírozásra szakosodott partnereik arra buzdítanák az adománygyűjtőket, hogy tájékoztassák a felajánlókat a kockázatokról.

Az új szabályzat két csoportra osztja a jövőben az ilyen típusú projekteket, az egyik a közösségi finanszírozás, a másik pedig az előrendelés előre fizetéssel. Utóbbi esetben megmarad a visszatérítés lehetősége abban az esetben, ha a vásárló nem kapja meg az előrendelt terméket.

A kormányzati hivatalok is kikerülnek

A TechCrunch azt írja, a Paypal további két tételt is kivesz a fogyasztóvédelmi programból. Az egyik a kormányzati hivatalnak való fizetés esete, a másik pedig az olyan szerencsejátékok és más tevékenységek köre, melyek részvételi díjjal és jutalommal járnak. Ez lehet például egy netes pókerpartin való részvétel.

A Paypal lépése annak fényében különösen érthető, hogy nem ritkák a fiaskók a közösségi finanszírozások esetében, melyek után az adományozók rendre az ő asztalukat csapkodják. Egy tavalyi felmérés szerint a Kickstarterön sikeres kampányok kilenc százalékánál a felajánló egyáltalán nem kapta meg a terméket, amelyért fizetett. S noha a Kickstarterön nincs lehetőség Paypalen keresztül fizetni, a többi platform esetében is folyamatosan fennáll a bizonytalanság. Kérdés persze, hogy ezek a felületek a jövőben hogyan tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, és mennyiben fogja csökkenteni a Paypal lépése az adományozókedvet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »