Elég volt tizenkét év: a megyei tanács élére nyergelne át Nagyvárad polgármestere

Elég volt tizenkét év: a megyei tanács élére nyergelne át Nagyvárad polgármestere

Nem indul újabb mandátumért, hanem a Bihar megyei önkormányzat elnöki tisztségét pályázza meg Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a szeptember 27-ei helyhatósági választáson – döntött pénteki ülésén a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei és nagyváradi szervezetének vezetősége.
Az alakulat pénteken este kibocsátott közleménye értelmében Florin Birtát, a megyeszékhely jelenlegi alpolgármesterét indítják a polgármesteri tisztségért zajló versenyben. A Sebes Körös-parti várost tizenkét éve irányító Ilie Bolojan ugyanakkor némi meglepetésre a Bihar megyei tanács elnöki posztjáért száll harcba. Bolojan a közleményben megtiszteltetésnek nevezte, hogy több mint egy évtizeden keresztül elláthatta az elöljárói teendőket.

A liberális polgármester ugyanakkor úgy véli, a megyeszékhely fejlődése nagyban függ a megyei önkormányzat döntéseitől is.

Ennek kapcsán a megyei önkormányzat tulajdonában lévő váradi reptér helyzetét hozta fel, a légi kikötő az elmúlt években rendkívül gyengén teljesített. Ilie Bolojan szerint azért döntött úgy, hogy a megyei tanácselnöki tisztséget pályázza meg, mert szerinte csakis a városi és a megyei képviselő-testület együttműködésével valósítható meg Nagyvárad és Bihar megye fejlődése.

Hírdetés

A PNL legfőbb riválisa, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Emilian Pavel volt európai parlamenti képviselőt indítja polgármesterjelöltként Nagyváradon, míg a megyei tanácselnöki tisztséget – amelyet 2008-hoz és 2012-höz hasonlóan idén ismét közvetlenül, a választópolgárok szavazata útján választanak meg – Ioan Mang, az alakulat megyei elnöke pályázza meg.

Az RMDSZ Cseke Attila szenátusi frakcióvezetővel igyekszik meghódítani a nagyváradi városházát. Cseke a 2012-ben rendezett helyhatósági választáson már próbálkozott a polgármesteri poszt megszerzésével, akkor 17 928 szavazattal, a voksok 18,87 százalékát megszerezve a második helyen végzett a voksok több mint 66 százalékát besöprő Bolojan mögött. A szövetség ugyanakkor a Bihar megyei tanács elnöki tisztségéért már nem az önkormányzat jelenlegi vezetőjét, Pásztor Sándort indítja a szeptemberi megmérettetésen – akinek mandátumát számos botrány árnyékolta be –, hanem Szabó József jelenlegi megyemenedzsert.

Az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai bizottságának elnöke Bihar megyei tanácselnök-jelöltként, míg Zatykó Gyula, a néppárt alelnöke nagyváradi polgármesterjelöltként indul az idei önkormányzati választáson.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »