Elég sok állapotos nő kapta meg a koronavírust, szerencsére általában alig vannak tüneteik

Elég sok állapotos nő kapta meg a koronavírust, szerencsére általában alig vannak tüneteik

A járvány terjedésével egyre több állapotos nő kapja meg a koronavírust.

A koronavírus első hulláma alatt a trencséni egyetemi kórházban egyetlen állapotos nőt sem kezeltek. Az első állapotos nőt, akinek pozitív volt a koronavírus-tesztje, még októberben elején szűrték ki.

Peter Kaščák a kórház szülészeti részlegének a vezetője elmondta,

14 állapotos nőnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük mindössze négynek voltak enyhe tünetei ( nátha, láz, vagy köhögés), kilenc abszolút tünetmentesen vészelte át ezt az időszakot.

A koronavírus súlyosabb lefolyása csak egy nőnél volt jelen, ezért őt az aneszteziológiai osztályra szállították át. Kaščák szerint nála több betegség is jelen volt, azonban szerencsére hamar felépült.

Azt még nem tudni, hogy az országban összesen hány állapotos nő kapta el a fertőzést, de az már megállapítható, hogy

az esetek többségében a folyamat gyenge lefolyású, szinte alig jelentkeznek tünetek.

Hírdetés

Jozef Záhumenský a Pozsonyi Egyetemi Kórház szülészeti osztályának a vezetője elmondta, egyre kevesebb állapotos nő kapja meg a Covid 19-es betegséget, mivel egyre jobban elkülönítik őket.

A Jozef Záhumenský által vezetett kórház szülészeti osztálya az egyik legnagyobb Szlovákiában, mint elmondta,

több koronavírusos nő szült náluk, az esetek többségében zökkenőmentesen.

A szakember az állapotos nőknél való enyhe lefolyást azzal magyarázza, hogy a fiatal és középkorú nők esetében a koronavírus lefolyása is sokkal enyhébb. Záhumenský elmondta, a fertőzés nem befolyásolja a terhesség folyamatát, különösen ha az enyhe lefolyású. Azt azonban hozzátette, hogy

a tartósan magas láz a terhesség első három hónapjában kissé növelheti a magzat károsodásának kockázatát, de ilyen esettel még nem találkozott senki.

A fertőzés befolyásolhatja a véralvadást is, amelyet a terhes nők esetében az orvosnak ellenőriznie kell a trombózis megelőzése érdekében. A súlyos tüdőszövődmények befolyásolhatják a magzat oxigénellátását is.

Elmondása szerint

a fokozott véralvadás és a méhlepény oxigénellátásának romlása ismert kockázati tényező lehet. 

A szakember szerint azoknál a terhes nőknél, akiknél a koronavírus enyhébb lefolyású volt, nem szükséges különösebb egészségügyi ellátás, illetve az sem tartja valószínűnek, hogy a gyermeknek továbbadnák a betegséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »