Elég lesz a 20 Celsius-fok az iskolákban télen?

Elég lesz a 20 Celsius-fok az iskolákban télen?

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelet küldött a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére.

Tényi István azt követően kereste meg a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumot, hogy kiderült: a szaktárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére – írja a Népszava.

A közérdekű bejelentésében Tényi István arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben, mint írta,

Hírdetés

a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap megjegyzi, a válasz azért is figyelemre méltó, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, de ez nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, hogy ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig úgy marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Az érdekvédő szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként.

Nagy Erzsébet szerint egyébként szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »