Elég egyet csobbanni a Földközi-tengerben, máris hozzák Európába illegálisékat – csak ma több ezret gyűjtöttek be az olaszok

Több ezer migránst mentettek ki hétfőn a Földközi-tengerből az olasz haditengerészet hajói és civil önkéntesek járművei.

A műveletek a líbiai partoktól 21 kilométerre (akkor már egyszerűbb lenne a szárazföldön begyűjteni és Európába szállítani őket, nem? – a szerk.), Szabrátha város térségében zajlottak. A mintegy háromezer migráns húsz kisebb fahajón próbált eljutni Olaszországba.

Videofelvételeken eritreaiak és szomáliaiak láthatók. Közülük többen örömükben a vízbe ugorva igyekeztek minél előbb eljutni a mentőhajókra, míg mások gyereküket óvták, és bevárták, hogy a fedélzetre segítsék őket.

Afrikaiak tízezrei mellett a szíriai és az afgán polgárháború elől menekülők is gyakran a líbiai útvonalat használják, mert a több évtizeden át uralkodó diktátor, Kadhafi 2011-es halála óta az anarchiába fulladt ország nem ellenőrzi határait, és a törvényes rendet sem lehet fenntartani a rengeteg, nagyobb befolyásért küzdő fegyveres milícia miatt.

Júniusban az Európai Unió előre tolta mentési műveleteit a líbiai partok közelébe, beleértve a líbiai parti őrség kiképzését is. Akit a líbiaiak fognak el a tengeren és visznek vissza, azokat gyakran nyomorúságos körülmények között tartják fogva hivatalos és nem hivatalos börtönökben. Számukat jogvédő csoportok 3500-ra becsülik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »