Elefántcsontpart ellen búcsúzik közönségétől a válogatott

Elefántcsontpart ellen búcsúzik közönségétől a válogatott

Tovább nyújthatja hazai veretlenségi sorozatát a magyar válogatott, ha nem kap ki az Afrika egyik legjobb csapatának tartott Elefántcsontparttól. Az Európa-bajnokság előtti utolsó hazai mérkőzésen (18.00, M4) nem az eredmény számít, de a szövetségi kapitányt ismerve elképzelhetetlen, hogy csak a részvétel legyen fontos.

Az Európa-bajnokságra készülő magyar futballválogatott ma búcsúzik saját közönségétől, a jeles napra a portugálok hadrendjében futballozó afrikai csapat ellen bizonyíthat Bernd Storck csapata, ráadásul új mezben. A válogatottat öltöztető Adidas sportszergyártó cég legújabb termékében villoghatnak a kiválasztottak az eddig szerencsét hozó Groupama Arénában. A Fradi-pályán egy tétmeccsen sem szenvedett vereséget a magyar válogatott, mindössze egyszer botlott a nemzeti tizenegy, 2014-ben Oroszország ellen, azóta legalább döntetlenre adta a soros hazai mérkőzését. Sorrendben Görögország, Románia, Feröer-szigetek, Norvégia, legutóbb Horvátország ellen is veretlen maradt.

Bernd Storck szövetségi kapitány a horvátok elleni felkészülési mérkőzésen látott második félidei játékát várja övéitől Elefántcsontpart ellen. – Nagyon fontosnak tartom, hogy koncentráltan játsszunk. Lehetőleg tudjuk tartani azt a szintet, amit a horvátok ellen a második félidőben – mondta a német szakember tegnap az MLSZ telki edzőközpontjában tartott sajtótájékoztatón. A kapitány kiemelte, nem lesz könnyű az Afrika-kupa címvédője ellen, de nem is ez a lényeg. Sportdiplomáciai bravúr volt minőségi ellenfelet találni május végére, ezért is érdemes megbecsülni az Elefántcsontpart elleni lehetőséget. Bernd Storck szerint a 4-3-3-as hadrendben felálló afrikaiakhoz hasonló stílusban futballoznak leendő Eb-csoportellenfeleink, a portugálok. Sőt a legjobb afrikaiak minőségi klubokban szerepelnek a Premier League-ben vagy a francia bajnokságban, így szakmailag teljesen indokolt, hogy ellenük tartja a hazai Eb-főpróbát a válogatott.

Priskin Tamás és Stieber Zoltán kivételével minden kerettag bevethető, a három sérült, Elek Ákos, Korcsmár Zsolt és Németh Krisztián szolgálataira nem számíthat a kapitány. A többieknek csipkedniük kell magukat, május végén nevezi meg az Európa-bajnokságra utazó keretét Bernd Storck, a németek ellen már a legjobbnak vélt csapattal áll fel a válogatott Gelsenkirchenben. – Azokat az erényeket kell megvillantanunk, amelyeket a horvátok ellen a második félidőben, valamint a norvégok ellen mutattunk.

Vissza Ausztriába

Az Elefántcsontpart elleni mérkőzés után visszatérünk Ausztriába, folytatjuk a felkészülést, a fizikai erőfelmérőn kívül a taktikai repertoár bővítése, a németek és az osztrákok ellen várható játék gyakorlásán lesz a hangsúly – mondta Bernd Storck. Hozzátette, hogy az Európa-bajnoki szereplés mellett a szeptemberben rajtoló vb-selejtező-sorozat is különösen fontos. Az egyik vége és a másik kezdete között nem lesz sok idő a felkészülésre.

Időhiányra Nikolics Nemanja is panaszkodhatott az elmúlt napokban. A Lengyelországban bajnokságot, gólkirályi címet nyert, a liga legjobb idegenlégiósának választott csatár fáradtnak érzi magát. A hét végén bajnoki meccset játszott, utána az ünneplésben sem fogta vissza magát. – Több mint ötvenöt mérkőzést játszottam a szezonban, bevallom, fáradt vagyok. De csak most kezdődik az igazán nagy dolog, az Európa-bajnokság. Fel vagyunk pörögve, alig várjuk a nagy tornát – jelezte a Legia Warszawa támadója, akit jobbára a szélen használ a kapitány, az utóbbi mérkőzésen legalábbis nem a megszokott posztján számolt vele. – Az a célunk, hogy egy kis csodát tegyünk Franciaországban. De nem szabad terhet rakni a csapatra – figyelmeztetett a csatár.

Gulácsi Péter szintén sikerélménnyel zárta a szezont. Csapata, a Red Bull Leipzig feljutott a Bundesliga első osztályába. Az U20-as vb-bronzérmes kapusnak a bajnokság hajrájában még egy kis zrikálásra is maradt energiája. – Osztrák csapattársaimmal húztuk egymást. Persze szóba került az Eb, de az még egy kicsit odébb van. Előbb az Elefántcsontpart elleni meccsre kell koncentrálnunk. Hihetetlenül jól képzett játékosaik vannak, nem lesz könnyű ellenük – nyilatkozta a kapus. Gulácsi csatlakozott Nikolicshoz, ő is alig várja az Ausztria elleni nyitómeccset a tornán, többek között azért is, mert évekig védett a Red Bull Salzburgban, tökéletes a helyismerete, ráadásul kötődik is az országhoz. – Ismerem az osztrák keretet, az országot, vannak szép emlékeim. Nagyon várom az első meccset! – jelezte Gulácsi Péter. Előtte Elefántcsontpart ellen lesz feladata, ha Bernd Storck is úgy gondolja.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »