Eldorádó Orange megyében

Eldorádó Orange megyében

Magyarok alapítják meg az Egyesült Államok első hivatalos zsidó városát. Gianni Annoni-interjú. Fánkteszt. Hermann Róbert az áruló Görgei mítoszáról. Magazin.

„Az emberek ellustulnak, és helyet adnak az idegeneknek, ami önmagában nem lenne gond, a baj csak az, hogy az idegenek máshogy állnak azokhoz a témákhoz, amelyek egy olasznak vérbeli ügyeket jelentenek. Mondok egy példát. Amikor elmegyek a kávézóba, ahová gyerekkorom óta járok, ma már olyan ember szolgál ki, aki nem ismeri a kultúránkat. Nem tudja, min nőttünk fel, mik voltak a szokásaink, milyen vicceket meséltünk a pultnál, és olyan kávét készít, amelynek se lelkileg, se a kiszolgálás tekintetében semmi köze ahhoz, amit az olaszoktól megszoktunk. Neki ez automatizmus. A globalizáció nagy veszélye, hogy minden csak a pénz körül forog, közben elvész a lélek. Egy idegen kekeckedőnek fogja gondolni azt az olaszt, aki ezt számonkéri rajta, és csak annyit mond: ha nem tetszik, menj máshová.” (Gianni Annoni)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton! 

http://mno.hu/

Múlt év decemberében írtunk az amerikai Monroe város Kiryas Joel nevű településrészéről, amelyet nagy­részt magyar zsidók laknak. Tudósítónk most elment ebbe a negyedbe, amely hamarosan az Egyesült Államok első hivatalos zsidó városa lesz. A New York állambeli helység ult­raortodox szatmári közösségének térnyerése az őket befogadó kisvárosban nem zajlik konfliktusok nélkül.

Mernek-e még udvarolni az olasz férfiak? Milyennek tűntek délről szemlélve a volt szocialista országok? Merre tart a mediterrán csa­lád­modell? Gianni Annoni a régi Olaszországról, antik erkölcsökről, keresztény útkeresésről és kisebbségbe szoruló normalitásról.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy 1918-ban a háború volt az a katasztrófa, amely a legtöbb áldozatot szedte a csatatereken és a hátországokban. Pedig még csak a közelében sem járt annak a pusztításnak, amelyet a spanyolnáthának nevezett influenza okozott. Míg a háború teljes időtartama alatt húszmillióan hunytak el, addig csak 1918-ban negyvenmillió vagy még több embert ölt meg a járvány, mely három éve alatt összesen nagyjából százmillió áldozatot szedett. Ezzel a spanyolnátha megelőzi a fekete halált, vagyis a XIV. századi pestisjárványt és minden más betegséget, természeti katasztrófát. Emléke még­is elsikkad, a világháború közjátékának tetszik.

Hogyan tettük árulóvá a magyar történelem egyik legnagyobb, Hunyadi Jánoshoz, Zrínyi Miklóshoz, Hadik Andráshoz mérhető, teljesítménye miatt a nemzetközi figyelmet is kiérdemlő hadvezérét? Mi motiválta Kossuthot a vád elterjesztésében? Miért tiltakozunk máig az ellen, hogy Görgei Artúr helyet kaphasson nemzeti nagyjaink sorában? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a tábornok születésének kétszázadik évfordulója alkalmából Hermann Róbert történésszel. (Görgei nevének írásakor az általa 1848-tól haláláig használt i betűs változatot alkalmaztuk.)

Ki lehet-e számolni az ókori római GDP-t? Egyebek mellett ezt a kérdést járja körül egy magyar szerző által összeállított új könyv, amely összbirodalmi szintű analógiákra támaszkodva vázolja fel az antik öko­nómia mibenlétét.

Témák a MagazinbólEldorádó Orange megyében

Hírdetés

„Törzsi joggyakorlás”: haszid zsidók várost alapítanak az Egyesült Államokban (17., 20. oldal)Az ördög éjjel él
Gianni Annoni a szülői felelősségről, a burkolt diktatúráról és a pápa szerepvállalásáról (18-19. oldal)„Könnyű, miként a hab”
A férjhez vágott kalácstésztától a fővárosi szalonig: a nagy múltú fánkot teszteltük (21. oldal)Könnygáztól szárazjégig
Jó hangosan és nagyon dühösen – A tarajos-kócos életstílus, amelyet elmagyarázni nem lehet (22-23. oldal)A nápolyi katona
Száz éve tombolt a spanyolnátha – Leginkább a vakszerencsének köszönhető, hogy 2009-ben nem ismétlődött meg 1918 borzalma (22-23. oldal)Kávézó az üvegajtó mögött
Épülnek-e templomok a XXI. században, és ha igen, milyen elvek mentén? (24. oldal)A sárkány vasúton érkezik
Hogy vált a fekete kontinens a XXI. századra Kína vadászterületévé? (25. oldal)Az árulás vádja sztoikus nyugalmat szült benne
Hermann Róbert a kétszáz éve született Görgei Artúrról, Kossuth csalódásáról és arról, miért van szükségünk összeesküvés-elméletekre (26-27. oldal)Az elsüllyedt klasszikus Európa követe
Nyolcvanöt éve hunyt el Apponyi Albert gróf, a nemzeti liberális magyar hagyomány egyik legjelentősebb képviselője (27. oldal)Mint ma Ruanda
Ólommérgezett, alultáplált polgárok és az ehetetlenül túlfűszerezett ételeik (28. oldal)Dicsekvés nélkül egy dicső háborúról
A finnek hősies küzdelmének emléket állító, kiegyensúlyozott hangvételű regény látott magyarul napvilágot (29. oldal)Pintér Bence a szakképzés lebutításáról. Gazda Albert a krumplilevesről. Hegyi Zoltán, Szörényi László, Halász Margit és Győrffy Ákos tárcái.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »