Eldőlt: Szlovákia amerikai vadászgépeket fog vásárolni

Eldőlt: Szlovákia amerikai vadászgépeket fog vásárolni

A szlovák kormány az amerikai F-16 Block 70/72 típusú amerikai vadászgépek megvásárlása mellett döntött, így az USA kormányával írnak alá szerződést.Összesen 14 vadászgépről van szó. A tender nélküli vásárlás 1,5 milliárd euróval terheli meg a költségvetést.

A kormány szerda kora délután hozta meg döntését Peter Gajdoš  (SNS) védelmi miniszter javaslatára.

A másik lehetőség a svéd Gripenek megvétele vagy bérlése lett volna. Peter Pellegrini kormányfő a délutáni sajtótájékoztatón elismerte, hogy a két lehetőség közti anyagi különbség „százmilliókban mérhető, de nem túl sok százmillióban”.

Hírdetés

Újságírói kérdésre a szlovák hadsereg légierejének főparancsnoka az amerikai gépek kiválasztása mellett érvelve elmondta, hogy „vadászgépeket nem békeidőkben történő használatra vásárolunk, hanem háborúhoz, támadás céljából”.

Ez az indoklás annyiban megállja a helyét, hogy az F-16-osok támadó paraméterek jelentősen jobbak, mint a Gripeneké. Fontos megemlíteni, hogy az amerikai gépekhez amerikai támogatórendszereket is vásárol a szlovák állam (ez a jelek szerint benne van az árban). Részleteket alábbi cikkünkben olvashat.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »