Eldőlt: Magyarország bekapcsolódik az európai forradalomba

Eldőlt: Magyarország bekapcsolódik az európai forradalomba

“A világ sosem fog olyan lassan menni a jövőben, mint ahogy a mai napon, vagyis fel kell készülnünk erre a fokozott sebességre” – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság Innováció az egész világ című konferenciáján.

Lepsényi rámutatott: a folyamatosan fejlesztő Daimler részvényárfolyama esett az elmúlt évben, miközben az elektromos autókat gyártó Tesla egyelőre csak veszteséget halmoz fel, de folyamatosan nő a tőzsdei értéke. Ebből arra következtetett, hogy a hagyományos, technológiailag fejlett vállalatok dinoszaurusszá válnak, s jönnek az új technológiák. „Ez lehet a siker kulcsa, amit Európában negyedik ipari forradalomnak (Ipar 4.0) neveznek” – emelte ki.

Lepsényi István

Hazánkban az ipar magas arányát a külföldi tőke 90-es évektől kezdődött beáramlása segítette, s ezáltal magas lett a high-tech export mértéke – mutatott rá az államtitkár, kiemelve, hogy a hozzáadott érték is magas. Szerinte azonban van három csapda, amivel szembe kell néznünk.

Az első, hogy a járműipar súlya a magyar iparban, ha mindet összeadunk, akkor 50 százalék. Ez nem jelenti azt, hogy a magas hozzáadott értéket itt fejlesztjük, leginkább összeszereljük a járműveket, s nagyon kis résztét fejlesztjük. A másik csapda a külföldi és a nemzeti tőke helyzete: a multi hatékony, magas technológiát alkalmat, sokat ruháznak be, korszerűek, miközben a magyar cégekre mindez nem jellemző – fejtette ki az államtitkár.

Lepsényi István

Ha régóta ugyanazt a terméket gyártjuk, mint ahogy a magyar vállalatok többsége, akkor a nyereség erodálódik, s ha közepes jövedelmi szinten ragadnak, akkor nem teremtődik meg a lehetőség a fejlődésre. Kiemelte, további probléma, hogy az intézményeink még mindig gyengék: nem tudjuk ösztönözni a startupokat, és ugyan vannak ipari parkjaink, de ezek működése elmarad a kívánatostól. Mindez miatt Magyarország a „moderált innovátorok” közé tartozik – hangsúlyozta.

Lepsényi úgy véli, a magyar újraiparosításnak innovatívnak kell lennie. „A változások nagyobbak lesznek, mint amire az emberek fel vannak készülve” – prognosztizálta. Szerinte érdemes az iparosítás arányát növelni, mert ez ad biztos hátteret és fejlődési lehetőséget. Ha a GDP és a többi ágazat 3 százalékkal fejlődik 7 százalékos ipari termelésbővülés mellett, akkor elérjük a 30 százalékos arányt 2020-ra a mostani 23-ról.

Fontosnak nevezte a hazai vállalatok növekedésének elősegítését és exportösztönzését, és azt, hogy a magyar cégek kapcsolódjanak be a globális beszállítói láncba, ezáltal bekapcsoljuk Magyarországot a nyugati ipari forradalomba. Kiemelte, ehhez az oktatásnak és a kutatás-fejlesztésnek egymással szimbiózisban kell fejlődniük, s célul tűzte ki, hogy iparban ne képződjön hulladék, mindent dolgozzunk fel.

„Az Ipar 4.0-ban a fizikai világ és a digitális világ olvad egybe” – hangsúlyozta. Óriási pénzeket igényel a teljes automatizálás, a robotizálás, de óriási nyereséget is biztosít. Úgy vélte, a magyar cégek számára nagyon nagy kihívást jelent, mert még kis beruházásokra sem képesek.

Szerző: Hornyák József


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »