Elbukott a Theresa May elleni bizalmatlansági indítvány

306 igen szavazattal és 325 nemmel a brit parlament elutasította a Theresa May kormányfő ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. A minimális többség tükrözi a parlamenti erőviszonyokat, a konzervatívok 317 fős frakciója csak az északír DUP tízfős frakciójával tud többséget elérni a 650 fős alsóházban.

A konzervatívok már korábban utaltak arra, hogy azok is támogatják Mayt, akik nem értenek egyet a Brexit-megállapodással. Összehasonlításul: a Brexit-megállapodást 230 fős többséggel utasították el a képviselők, most csak 19 fős többséget tudott szerezni a kormányfő.

Hírdetés

Maynek most hétfőig van ideje arra, hogy új javaslattal álljon elő a Brexittel kapcsolatban. A kormányfő a voksolás után elismételte: összpárti konzultációt kezdeményez, hétfőn pedig – a parlament következő ülésén – új javaslattal áll elő.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, aki kedd este, May Brexit-javaslatának leszavazása után kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt most azt mondta: el kell kerülni a megegyezés nélküli, rendezetlen megállapodást, ennek érdekében Maynek mindent meg kell tennie, ez a feltétele annak, hogy bármilyen egyeztetést folytassanak vele. Ezt a többi ellenzéki erő is hangsúlyozta.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »