Elbukott a puccskísérlet Törökországban – majd 200 halott

Stabilizálódni látszik a helyzet.

Pénteken este 10 órakor a hadsereg bizonyos egységei puccsot hajtottak végre, elfoglalták Isztambulban a Boszporusz hídjait, illetve a török fővárosban, Ankarában több állami intézményt is megtámadtak, többek között elfoglalva az állami tévét is.

Recep Tayyip Erdogan hívei – a köztársasági elnök hívásának is eleget téve – azonban millió számra vonultak az utcára, s bár néhány esetben a tömegbe lőttek a puccsista katonák, de a török nép fegyvertelenül is visszaszorította a harckocsikat.

A puccs leveresét hajnali kettő óra után jelentették be, igaz az összetűzések folytatódtak, annak ellenére is, hogy a letartóztatások is megkezdődtek.

10:41

Mjd 200 áldozat

Összesen 194 ember, köztük 104 puccsista és 47 civil vesztette életét az éjszakai törökországi puccskísérletben – közölte szombaton délelőtt Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök.

 

10:26

Erdogan az utcára hív és tankokat küld

A Twitteren Erdoğan ma estére az utcára hívja az embereket:

“Bármilyen szintre is jusson ez a felkelés, ma este folytatnunk kell az utcák elfoglalását, mert újból lehet próbálkozás”

 
– mármint puccs.
 
Rendőri kisérettel Rodostóból 15 tank indult Isztambul felé, hogy támogassa a rendőröket.
 

10:12

Találat érte az elnöki palotát Ankarában

Öt ember halt meg a kora reggeli támadásban.

10:03

Halálbűntetés várhat a puccsistákra?

Mehmet Müezzinoğlu, az AK Parti alelnöke már arról beszél, hogy a puccsistákra halálbüntetést kell kiszabni (normális körülmények között már jóideje eltörölték).
 
A miniszterelnök arra kérte az embereket videóüzenetben, hogy ne menjenek haza az utcákról.
 
A hírek arról tudósítanak, hogy megvan a szervezők teljes listája.
 

 

09:59

Részben, de mindkét isztambuli híd szabad

09:54

A katonáknak azt mondták, csak gyakorlat

Meg nem erősített médiaértesülések szerint az elfogott puccsista katonák arról számolnak be: nekik azt mondták, az egész csak egy gyakorlat. Amikor az utcán szembekerültek a feldühödött tömeggel, fogalmuk se volt, mit tegyenek. 

09:48

Ankara nyugalomban

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után – számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója.

Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.

A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat. (MTI)
 

09:42

Kiáll Görögország a törökök mellett

Országa támogatásáról biztosította a török kormányt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A görög kormány és a görög nép szoros figyelemmel követi a törökországi eseményeket – fogalmazott szombat reggeli Twitter-üzenetében Ciprasz, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll.

Ciprasz üzenetét tolmácsolta a török vezetésnek a görög kormányszóvivő is. Az üzenetben a miniszterelnök leszögezte, hogy Athén támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt.

Értesülések szerint a görög miniszterelnök a nap folyamán mielőbb kapcsoltba kíván lépni Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel. (MTI)

09:21

1563 katonát vettek őrizetbe

Már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban – közölte egy illetékes szombat délelőtt.

Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot és megadta magát a rendőrségnek.

09:14

Már 90 halálos áldozata van a puccskísérletnek

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán.

Éjszaka a civileket lőtték a puccsista katonák (Twitter)

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »