Elbúcsúzhatunk a balatoni dízelmozdonyoktól

Országszerte több száz kilométer vasútvonal újulhat meg a kormány szándéka szerint a következő uniós fejlesztési ciklusban. Erről és a részletekről Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában.

Összességében 585 kilométernyi vasútvonalat érint az átépítés, ebből 45 kilométeren terveznek második vágányt létesíteni, és mintegy 340 kilométeren szeretne villamosítani a magyar kormány az elkövetkezendő uniós fejlesztési ciklusban – számszerűsítette a terveket a kommunikációs igazgató.

Továbbra is lesznek úgynevezett elővárosi típusú fejlesztések, tehát állomások átépítése Budapest vonzáskörzetében, valamint a nagyvárosok közötti vasútvonalak újulnak meg, mint a Budapest-Szolnok-Békéscsaba viszonylat – foglalta össze Loppert Dániel.

Elbúcsúzhatunk a dízelmozdonyoktól a Balatonnál

Három fejlesztési területről beszélt a Kossuth Rádió 180 percében a NIF kommunikációs igazgatója: a Balaton északi és déli partján is (előbbinél villamosítás, utóbbinál kétvágányúsítás) lesznek fejlesztések.

A vidéki nagyvárosokban intermodális csomópontokat építenek ki (közelebb kerülnek egymáshoz a különböző közlekedési ágazatok, és javulnak az átszállási lehetőségek), valamint a Hódmezővásárhely-Szeged közötti tramtrain (vasút és villamos üzemre képes járművek) hangsúlyos a NIF terveiben – foglalta össze az irányokat Loppert Dániel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »