Elárulta terveit az űrkutatásért felelős miniszteri biztos

Az űrkutatás jóval több, mint a nagyhatalmak méregdrága passziója, hiszen számos, a mindennapokban is használható vívmányt az ezen a területen végzett kutatómunkának köszönhetünk – közölte a Magyar Időkkel az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya kiemelte: a modern tömegtársadalmakban nem élhetnénk a ma tapasztalható életszínvonalon, ha nem rendelkeznénk olyan űrtechnológiára, így például műholdakra épülő navigációs rendszerekkel, amelyekkel a rendkívül sűrű vízi és légi forgalom összehangolható.

Példaként említette a Sentinel műholdat, amelynek adatait egész Európa felhasználja a katasztrófavédelemben, a mezőgazdasági termésbecslésben, sőt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) is ezen szatellitrendszer segítségével követi nyomon a néptömegek mozgását. Egy kisebb magyar cég kétezer alkatrésszel járult hozzá a Sentinel elkészültéhez.

Ferencz Orsolya szerint a régió országaihoz képest
Magyarországnak van behoznivalója az űrkutatás terén.

Hírdetés

Lengyelországban, Csehországban és Romániában is nagyobb önállóságot élvez ez a terület, mint ami nálunk mostanáig tapasztalható volt. Hangsúlyozta: napjainkban rendkívül szoros az űrverseny, és mivel sok múlik azon, melyik nemzet mekkora súllyal jelenik meg ezen a piacon, nemzetgazdasági érdek az űripart a kormány részéről is támogatni.

Beszélt arról is, hogy Oroszország a mai napig megkerülhetetlen az űrkutatásban, így az együttműködés ugyanolyan fontos, mint az európai államokkal vagy a nemzetközi szervezetekkel.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: szeretnék, hogy a visegrádi országok között is szorosabb együttműködés alakuljon ki az űrkutatás terén. A szakember jelentős előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország 2015-ben tagja lett az Európai Űrügynökségnek (ESA), szavai szerint a tagság 6,2 millió eurós éves költségét az előnyök többszörösen meghaladják, emellett a régió országai jelenleg ennél jóval nagyobb anyagi hozzájárulást vállalnak magukra. Románia például ennek az összegnek a hétszeresét fordítja erre évente.

Megemlítette, hogy Magyarország az űrkutatás számos területén a világ élvonalába tartozik, így a sugárzás- és dózismérésben, de kiválóak az anyagtechnikai és a tápegységek gyártásában, fedélzeti kommunikációs elektronikai berendezések fejlesztésében felmutatott eredményeink. A csillagászok egyebek mellett az exobolygó-kutatásban könyvelhetnek el fontos előrelépéseket. A magyar űrkutatási ágazat kiveszi a részét az űridőjárás megfigyelését jelentő új szolgáltatásból is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »