Eladói dilemma: érdemes lakásfelújítással vesződni?

Eladói dilemma: érdemes lakásfelújítással vesződni?

A használt ingatlanok sokszor szorulnak komoly felújításra, ami nem kevés költséggel jár. Utánajártunk, érdemes-e nagyobb összeget fordítani eladás előtt lakásunkra, illetve hogy milyen apróságokkal növelhető az értéke.

A múlt év végén picit lassult az ingatlanpiac, valamivel nehezebb túladni a lakásokon. Ráadásul úgy tűnik, hogy az árak sem emelkedtek tovább, így nagy kérdés, érdemes-e komolyabb összeget eladás előtt álló otthonunkra költeni, lévén az nem feltétlen térül meg. Az viszont ettől függetlenül nem mindegy, hogy milyen állapotban mutatjuk meg az ingatlant. Ahogyan az sem, hogy minderre mennyit költünk.

„A lakások értékét elsősorban az épület elhelyezkedése határozza meg. Ezután jön az összes többi tényező: az ingatlan állapota, energetikai besorolása, műszaki felszereltsége és esztétikai értéke, fűtési rendszere és a helyiségek elosztása” – mondja az MNO-nak Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja.

A szakember kiemeli, hogy az energetikán egyáltalán nem érdemes spórolni: mindig könnyebben és jobb áron kelnek el azok az ingatlanok, amelyeknél a nyílászárók rendben vannak, valamint van külső hőszigetelésük és korszerű fűtési rendszerük. Sokan kandallóval vagy vaskályhával segítenek rá a központi fűtésre, ami ugyancsak növeli a lakás értékét. Mindemellett a burkolatcsere is sokat számíthat, de beépített gépekkel és bútorokkal – akár rejtett világítással, üveg térelválasztókkal vagy beépített lapos tévével – is komoly áremelkedés érhető el.

Csak semmi szélsőség

„Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy eladás előtt felújítsa-e a lakását, alapvetően azt szoktam javasolni, hogy ne tegye. Az eladásra kínált ingatlanok többnyire átlagosak, nem feltűnőek, ami általában tetszik az embereknek. Ha azonban a tulajdonos úgy dönt, kékre cseréli a csempét, értékcsökkentő hatást is kiválthat, mivel könnyen lehet, hogy ez nem fog tetszeni a vevőnek” – magyarázza Beák. Mint mondja, érdemes elkerülni a nagyon extrém, szélsőséges megoldásokat is, mert ezzel csak szűkítjük a vevőkört. Tapasztalatai szerint az emberek napjainkban inkább maguk szeretik alakítani a lakást, és nem felújított ingatlanokat keresnek.

Központban a közösség

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a lakóközösség is komolyan befolyásolhatja az ingatlan értékét. Például egy olyan házban, amelyben az idősek vannak többségben, kevésbé lehet arra számítani, hogy az ingatlant korszerűsítik. Ám a fiatalabb korosztálynak a tapasztalatok szerint több pénze és nagyobb igénye van a környezetére, így inkább lehet számítani a közös területek – a lépcsőház, a külső homlokzat, a külső terek – felújítására és karbantartására.

A hozzáértők szerint egyébként az emberek többsége érzelmi alapon dönt a vásárlásról, ebben pedig jelentős szerepet játszik az első benyomás. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy lakáseladáskor ne csak a mutatós hirdetésre koncentráljunk, hanem bizonyos apróságokról se feledkezzünk meg: a falak tisztasága, a szivárgó csövek és a különféle repedések kijavítása, a lakásban érezhető illatok, valamint a helyiségek szellőzése és világossága is befolyásolhatja, végül mennyiért fog elkelni az ingatlan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »