Eladó az Alaszkában valaha megtalált legnagyobb aranyrög

Eladó az Alaszkában valaha megtalált legnagyobb aranyrög

Eladóvá válik az Alaszkában valaha kibányászott legnagyobb aranyrög. A hatalmas és ritka rögöt december 8-án bocsátják aukcióra, és várhatóan legalább 1 millió dollárért kelhet majd el.

Nagy nap lesz december 8-a az aranypiac történetében. Aukcióra bocsátják ugyanis az Alaszkában valaha kibányászott legnagyobb aranyrögöt – írja a Mining.com-ra hivatkozva az Origo.

A nagyjából 9 kilogrammos rögöt 23 éve hozták felszínre, és a várakozások szerint most legalább 1 millió dollárt fizethetnek érte. 

Az Alaska Centennial Nugget nevű aranyrögöt egy Barry Clay nevű bányász fedezte fel Ruby városának közelében, 1998-ban.

A bányász teljesen véletlenül találta meg a kincset, melynek mérete alig marad el a Mexikóban talált, 11 kilogrammos, Boot of Cortez nevű rögétől.

Hírdetés

A jelenlegi tulajdonos egyébként közvetlenül Claytől vásárolta meg a követ, és a Centennial két évtizede ugyanannak a családnak a tulajdonában van.

A mostani aukció az első alkalom lesz, amikor nyilvánosan áruba bocsátják a muzeális értékekkel rendelkező, gigászi aranyrögöt. 

A Centennial rendkívüli méretét érzékelteti, hogy jelenleg az egész világon kevesebb mint 50 darab olyan aranyrög ismert, melyben az arany súlya meghaladja a 250 unciát (1 uncia 28,3495 gramm).

Vagyis a Centennialhoz hasonló rögök elképesztően ritkák.

Ruby városa emellett azért is különleges, mert az 1910-1920-as években ez a térség volt Alaszka egyik leggazdagabb régiója. Napjainkban viszont csupán néhány kereskedelmi aranybánya működik a környéken.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »