Eladni vagy venni érdemes most inkább? Ingatlanpiaci körkép Szlovákiában

Eladni vagy venni érdemes most inkább? Ingatlanpiaci körkép Szlovákiában

Elemzők szerint kezd átbillenni a piaci mérleg a vásárlók felé. Mi várható a továbbiakban?

Szlovákiában jelenleg az ingatlanpiaci kínálat megelőzi a keresletet. A lakások, házak hirdetései akár hónapokig is kinn vannak.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzése szerint a kereslet az elmúlt 1-2 hónapban csökkent. Főleg májusban és júniusban nőtt meg az ingatlanokkal kapcsolatos hirdetések száma, melyek már az előző időszakban is kinn voltak. A kereslet tehát láthatóan visszaesett. Ennek oka a magas infláció és a bérek csökkenő reálértéke.

Ingatlanközvetítők szerint a frissen kikerülő hirdetések tovább maradnak kinn, mint 2-3 hónappal ezelőtt. Míg áprilisban, májusban szinte napok, hetek alatt elkelt az ingatlan, ma már nem ritka, hogy hónapokat kell az értékesítésre várni.

Főleg a fővárosban, illetve Pozsony megyére jellemző kép, hogy egyre több az eladó ingatlanokkal kapcsolatos hirdetés.

Ingatlanközvetítők szerint a nyári uborkaszezonban ugyan általában tapasztalható némi visszaesés, elmondásuk alapján félő, hogy a pangás ősszel is kitart.

Hírdetés

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kínálat növekedése nyomást gyakorol az árakra is. Ennek egyik oka a jelzáloghitelek kamatainak növekedése. Míg januárban 1,08 százalék volt az átlagos kamat, júniusban már 1,79 százalék.

A lakások és házak árai ugyanakkor országos szinten a tavalyi évhez képest 25 százalékkal emelkedtek.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint míg a piac száguldott, az eladók csak a jó híreket figyelték, hogy legyen mire hivatkozva növelni az árakat. Csökkenteni az ingatlan árát ugyanakkor jóval nehezebb. Erre a csökkenő kereslet sem kényszeríti őket, legalábbis egyelőre. A jelzáloghitelek kamatai ugyanis még nem emelkedtek annyira, hogy azt érezni lehessen. Az ingtalanok árainak csökkenése így még kevésbé látható. Természetesen, ha valaki azonnal szeretne pénzhez jutni, az a csökkenő kereslet idején kénytelen gyorsan reagálni és engedni az ingatlan árából, hogy meggyorsítsa az eladást.

Ha megnézzük az egyes kerületeket az országon belül, az árnövekedés tempója Pozsonyban és Kassán volt a legalacsonyabb. A többi megyében jóval gyorsabban emelkedtek az ingatlanok ára, most hozzák be ugyanis a lemaradást. Az ország két legnagyobb városában már eddig is kiugróan magas ingatlanárak voltak, melyek további emelkedése a piaci fékek miatt szerényebb.

A jövőt tekintve elmondható, hogy az elkövetkező hónapokban várhatóan megáll az ingatlanárak emelkedése.

Körkép.sk/Hospodárske Noviny


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »