El nem hinné, miért drágult félmilliárddal a kisvárdai sportszálló

El nem hinné, miért drágult félmilliárddal a kisvárdai sportszálló

Tovább drágult az eredetileg  1,4 milliárd forintért megrendelt kisvárdai sporthotel építés alatt álló komplexuma.

A hotelre a Kisvárdai Sportegyesület kért pénzt a nemzeti fejlesztési tárcától – Seszták Miklós pedig nem habozott újabb forrásokat megszavazni kedvenc városának; ez derül ki a Közbeszerzési Értesítőből, a módosítást az mfor.hu is szemlézte.

Az 52 szobás sportszállóból 8 lakásos apartmanházból álló, 6300 négyzetméteres telken fekvő komplexum építésére 2016 júliusában kötöttek szerződést, a kivitelező a Nyírépszer Hungária és az MHM Product Kft. alkotta konzorcium lett.

2017. december 30-án azonban módosították a szerződést: a megrendelő 481 millió forintos pótmunkát kért a kivitelezőktől – az indoklás szerint azért mert így a sportszállón „magasabb műszaki tartalmú beruházást tud megvalósítani, üzemeltetési szempontból korszerűbb megoldásokat tud alkalmazni”.

Hogy mik ezek a korszerűbb megoldások, arról nem szól a Közbeszerzési Értesítő.

Kisvárdán már nem is számít meglepőnek, ha pár százmillióval drágul egy sportcélú beruházás: a 17 ezres létszámú városban rövid időn belül 7 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett csak sport komplexumokra – miközben néhány éve 9,5 milliárdos volt Kisvárda teljes költségvetése. A helyi NB II-es kisvárdai futballcsapat például másfél milliárd forintból kap egy teljesen új stadiont, aminek gyepszőnyegét a jelenleg átalakítás att miatt bezárt várfürdő termálvize melegíti – persze, a víz magában túl meleg lenne, azt le kell hűteni, mielőtt a stadion alá ér.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Emellett, egy műfüves pályával ellátott, teljesen zöldenergiával üzemeltetett fociakadémiát is létrehoznak, a kormány erre a 2017-es év végi pénzosztásban 700 milliót különített el. Hogy a meccsre járó tömegek meg tudják közelíteni normálisan a stadiont és kulturáltan tudjanak parkolni, 490 millió forintot szánt a kabinet.

A kisvárdai kéziakadémia fejlesztésére 250 milliónyi közpénzt használhat fel a város, de az első osztályú felnőttcsapatról sem feledkezett meg a sportkormányzat. 3,5 milliárd forintból multifunkciós sportcsarnokot húznak fel, Révész Attila elmondása szerint ezt főleg az első osztályban szereplő kézilabdacsapat fogja használni.

http://mno.hu/

A sport mellett persze milliárdok mennek el a helyi turisztikai és szabadidő központokra is: a most lezárt, sokadszorra felújított Várfürdőre például két év alatt 3 milliárdos kormányzati támogatást kért és kapott a város, hogy aztán véletlenül pont 3 milliárdos értékű koncessziós szerződés keretében ajánlják fel a fürdő üzemeltetési jogait, 25 évre.

 

A  Cinemaqua nevű mozi- és élménypark pedig 1,69 milliárdért épül a városban – lesz itt „Twist Olivér és a tolvajok utcája” nevet viselő helyszín is, nem messze Kisvárda valódi szegénysorától.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »