El-döntő: A Liverpool Európáért küzd

El-döntő: A Liverpool Európáért küzd

A sorozat legeredményesebb csapatai, a négyszeres győztes Sevilla és a három alkalommal első Liverpool találkozik a labdarúgó-Európa-liga szerda esti, bázeli fináléjában. Az angoloknak nagy szükségük van a győzelemre, ugyanis ha kikapnak, jövőre nem indulnak egyik európai kupában sem. Ha az andalúziaiak nyernek, történelmet írnak.

A szerdai Európa-liga-döntő mottója egyértelműen a következő: ma egy sorozat biztosan megszakad. Ez több okból is megállja a helyét. Hiszen bármelyikük is jutott be a második számú európai kupasorozat döntőjébe, az mindig meg is nyerte. A számok nyelvére lefordítva ez a következőt jelenti: a Sevilla 2006-ban és 2007-ben, valamint 2014-ben és 2015-ben, a Liverpool pedig 1973-ban, 1976-ban és 2001-ben ült fel a 2009-ig UEFA-kupának nevezett sorozat trónjára. Amennyiben a Sevilla hagyja el a győztesen a pályát, a spanyol klub lesz negyven év után az első együttes, amely sorozatban háromszor diadalmaskodik egy európai kupában. (Ez korábban 1974 és 1976 között a Bayern Münchennek sikerült a Bajnokcsapatok Európa-kupájában.)

„Az, hogy sorozatban a harmadik döntőnkre készülünk, jól mutatja, hogy mennyire összeszedettek vagyunk, és igazán vágyunk az Európa-liga-győzelemre. Győztesek vagyunk, és bajnokok, minden esélyünk megvan arra, hogy megvédjük címünket” – nyilatkozta magabiztosan Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője a finálé előtt. A szakember, aki 2013 óta irányítja az együttest, arról is beszélt, hogy amikor a futball esélyt ad, azt meg kell ragadni. (Érdekesség, hogy az andalúziaiak vendégként egyetlenegy meccset sem nyertek meg a vasárnap véget ért spanyolt bajnokságban.)

Hatalmas a tét a Vörösöknek

A másik oldalon ülő mester, Jürgen Klopp alig több mint fél éve irányítja a Liverpoolt, de úgy felrázta a csapatot, hogy egészen a döntőig menetelt. Nem is akárhogy. A Dortmund elleni negyeddöntő második felvonásában drámai mérkőzésen jutott tovább az elődöntőbe, ahol a Villarreal már könnyebb falatnak ígérkezett.

A vereség gondolata fel sem merül a Liverpool háza táján. Már csak azért sem, mert vereség esetén jövőre nem indulhatna egyik európai kupában sem, mivel a Premier League-ben csak a nyolcadik helyet szerezte meg. „Óriási harc lesz a pálya minden részén, ebben biztos vagyok. Egy kupát nem lehet csak szimplán egy kis futballal elhódítani” – nyilatkozta a 48 éves Klopp, aki korábban a Mainz és a Borussia Dortmund edzőjeként is találkozott már a Sevillával.

Végezetül egy gyors pillantás a keretekre. A Sevilla a legerősebb csapatával érkezik Bázelbe, amelyben valószínűleg helyet kap a csapat legeredményesebb játékosa, Kevin Gameiro. A Paris Saint-Germain korábbi támadója a csapat tizennégy Európa-liga góljából hetet szerzett. És ha már támadósor. A Vörösök esetében Adam Lallana a legeredményesebb, ám a csapatból már tizenegy játékos szerzett gólt az idei sorozatban. Az egyetlen magyar, Bogdán Ádám nem tagja a keretnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »