El Chapo mexikói drogbáró 100 millió dollárral fizethette le a mexikói elnököt

El Chapo mexikói drogbáró 100 millió dollárral fizethette le a mexikói elnököt

Egy tanú azt vallotta egy New York-i bíróság előtt kedden, hogy Mexikó egykori első számú drogbárója, az El Chapo (Köpcös) néven elhíresült Joaquín Guzmán 100 millió dollár kenőpénzt fizetett a korábbi mexikói elnöknek, Enrique Pena Nietónak – derült ki hírügynökségi jelentésekből szerdán.

A Guzmán ellen november óta folyó perben, kedden egy kolumbiai drogkereskedő, Alex Cifuentes azt vallotta, Guzmán azzal dicsekedett, hogy 100 millió dolláros kenőpénzt fizetett ki az akkori mexikói elnöknek, hogy visszavonja az ellene folytatott hajtóvadászatot.

A per New Yorkban, szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik. Guzmánt egyebek mellett azzal vádolják, hogy ő vezette a hírhedt mexikói Sinaloa kartell, amely az ügyészek szerint az Egyesült Államok legnagyobb drogellátója volt

Cifuentes magát Guzmán jobbkezének nevezte, évekig neki dolgozott, és közel is állt hozzá. A CNN szerint Cifuentes volt Guzmán személyes tanácsadója és titkára. A férfi állítása szerint Guzmán már 2016-ban is beszélt a mexikói elnök megvesztegetéséről, amikor elkezdett együttműködni az Egyesült Államok hatóságaival. Hírügynökségi jelentések szerint azonban egyes részletekbe belezavarodott

Hírdetés

Cifuentes állítása szerint a pénzt egy Comadre María nevű illető kézbesítette Mexikóvárosban 2012 októberében Pena Nieto számára, nem sokkal azelőtt, hogy Pena Nieto elnökként hivatalba lépett. 

A 2012-2018 között a mexikói elnöki pozíciót betöltő Pena Nieto szóvivője hamisnak és rágalmazónak minősítette az elnök megvesztegetéséről szóló állítást, amikor az a tárgyaláson korábban elhangzott. Pena Nieto még elnök volt, amikor Guzmánt elfogták 2016-ban és 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak.

A Sinaloa kartell Guzmán irányítása alatt több milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és a legfőbb beszállító volt az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelemben. A Köpcös még a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is felkerült. 

Az amerikai ügyészség több ezer ember haláláért és az Egyesült Államokba irányuló több ezer tonna kábítószer becsempészéséért akarja felelősségre vonni. Amennyiben a 17 vádpont közül csak egyben is bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki rá. A halálbüntetés viszont nem fenyegeti a drogbárót, mert ez volt kiadatásának feltétele.

El Chapót 2017 januárjában adta ki Mexikó az Egyesült Államoknak, s azóta egy szigorúan őrzött manhattani börtönben, magánzárkában tartották fogva. Guzmán Mexikóban ugyanis kétszer, 2001-ben és 2015-ben is megszökött a rácsok mögül. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból. Köpcös ezt követően hét hónapig volt szökésben, és akciófilmbe illő lövöldözés után fogták el mexikói tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »