El Camino: Rekordot dönt a zarándokok száma Santiago de Compostelában

El Camino: Rekordot dönt a zarándokok száma Santiago de Compostelában

Ez a rekordok nyara a spanyolországi Galícia fővárosában, amely augusztus 3. és 7. között adott otthont az Európai Ifjúsági Zarándoklatnak. A spanyolul PEJ22-nek hívott program 12 ezer résztvevőt vonzott Szent Jakab apostol sírjához.

Július 24-én, Szent Jakab apostol – Spanyolország és Galícia védőszentje – ünnepének előestéjén a santiagói Zarándokiroda (Oficina del Peregrino) kiadta az idei kétszázezredik számú compostelát, vagyis zarándokoklevelet, amely igazolja a Szent Jakab-út teljesítését. Az oklevelet a santiagói zarándokhivatal állítja ki azoknak, akik legalább 100 km-t megtettek gyalog vagy 200 kilométert kerékpáron Szent Jakab útján. Ez az első eset a történelemben, hogy ezt a számot augusztus hónap előtt érik el, soha korábban nem érkezett ennyi zarándok Galícia régió fővárosába nyáron.

A helyi sajtó jelentése szerint az autonóm kormány elnöke, Alfonso Rueda a Kormányzótanács ülése után tartott szokásos sajtótájékoztatón közölte, hogy rekordszámú zarándok járja végig idén nyáron a Camino de Santiagót. Újságírói kérdésre Rueda azt válaszolta, hogy júliusban csaknem 10 ezerrel több compostelát állítottak ki, mint 2019 augusztusában, ami eddig minden idők rekordjának számított. Mindez arra utal, hogy „az idei augusztus is rekordhónap lesz, és nem csak a Camino de Santiago számára”, hanem minden foglalkozási területen is – hangsúlyozta a politikus.

Eddig 218.963 zarándok tette meg idén a Szent Jakab-utat, amire még nem volt példa. A legtöbb látogató spanyol (45.379). A ranglistát az andalúzok vezetik (11.322), őket követik a madridiak (9.495) és a valenciaiak (4.921). Az apostol sírjához elzarándokolt külföldiek legnagyobb számban az Egyesült Államokból (3547), Olaszországból (3417) és Németországból (2059) érkeztek.

Augusztus 3-tól ismét Galícia fővárosában került sor az Európai Ifjúsági Zarándoklatra (PEJ22). Az eseményről augusztus 2-án tartott sajtótájékoztatót a városban Francisco José Prieto Fernández segédpüspök, az esemény felelőse, valamint Raúl Tinajero, a spanyol püspöki konferencia ifjúságpasztorációs albizottságának vezetője. A rendezvény augusztus 7-ig Santiagót a fiatalok európai városává változtatta.

Hírdetés

Prieto püspök beszédében reményét fejezte ki, hogy Santiago de Compostela „vendégszerető városként” fogadja az utcáin sétáló 12 ezer zarándokot. Tinajero pedig – hangsúlyozva az elmúlt két év előkészítő munkáját – köszönetet mondott az érsekségnek, a teljes küldöttségnek és mindazoknak, akik gondoskodnak a fiatal zarándokokról. Több mint 400 önkéntes jelentkezett, hogy a szerte Európából érkező fiatalokat fogadja az apostol városában. Tinajero beszámolt róla, hogy a találkozó programjait a város húsz templomában rendezték meg az osztozás és ünneplés jegyében. A rendezvényen nagy jelentőséget kapott a fiatalok elkísérése és a hivatás megkülönböztetése, amely mindig a fiatalok szívében él majd. „Felteszik maguknak a kérdést, hogy mit szeretnének felnőttként csinálni. Tudjuk, hogy a mai világ bonyolult, ezért hoztuk létre a »Hivatás árkádját«, ahol közelséget és elfogadást találnak” – hangsúlyozta a spanyol püspöki konferencia ifjúságpasztorációs albizottságának vezetője.

Ferenc pápa augusztus 7-én, vasárnap az Úrangyala elimádkozása után köszöntötte azokat a fiatalokat, akik részt vettek a 2021-re, a compostelai szentévre tervezett és a Covid miatt elhalasztott Santiago de Compostela-i Európai Ifjúsági Zarándoklaton. „Örömmel adom áldásomat minden részt vevő fiatalra és azokra is, akik ennek a rendezvénynek a szervezésében és elkísérésében munkálkodtak.

– üzente a pápa a Santiago de Compostelában összegyűlt fiataloknak.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »