Eközben Kasmírban már kijárási tilalom van

Eközben Kasmírban már kijárási tilalom van

Erőszakos tüntetésektől tartva kijárási tilalmat rendeltek el és blokkolták a mobilszolgáltatást pénteken Kasmír India által ellenőrzött részén.

Az óvintézkedések oka a hatóságok azon félelme volt, hogy a pénteki imát követően utcára vonulnak az emberek, tiltakozásul egy fiatal lázadóvezér halála miatt, akivel a biztonsági erők még múlt pénteken végeztek.

A többségében muszlimok lakta Dzsammú és Kasmír észak-indiai szövetségi állam nyári fővárosában, Srínagarban, valamint a gyilkosság helyszínén, Anantnag körzetében fokozták a rendőri jelenlétet. Csak azoknak az embereknek engedik a szabad mozgást, akiknek sürgősen orvosi segítségre van szükségük.

Voltak demonstrációk

Az AP amerikai hírügynökség azonban a rendőrségre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a korlátozások ellenére több helyen tüntetések törtek ki. Legalább egy faluban tüzet is nyitottak a biztonsági erők, miután kövekkel támadtak rájuk a demonstrálók. A lövések legalább két tüntetőt megsebesítettek.

Csütörtökön egy csoport Anantnagban felgyújtotta azt a házat, ahol végeztek a kasmíri fiatalság körében nagy népszerűségnek örvendő, 22 éves Burhán Mozaffar Vánival és két társával a kormányerők. A férfi a Hizb al-Mudzsahedín (Szent Harcosok Pártja) nevű lázadócsoport vezetője volt, amely Kasmír Indától való elszakadásáért harcol, Újdelhi szerint Pakisztán támogatásával.

Nincs vége

Az azóta kitört és hat éve példátlan erőszakos zavargásokban már legalább 34-en meghaltak, és 3100-an megsebesültek.

A Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet alapítója az AP amerikai hírügynökségnek adott, csütörtökön közzétett exkluzív interjújában az erőszak elszabadulásával fenyegetett Kasmír vitatott hovatartozású indiai részén.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta mindkét ország magának követeli Kasmírt, amelynek egy részére Kína is igényt tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »