Ekkor hagy fel Ukrajna az orosz földgáz importjával

Ukrajna 4,5 év múlva teljesen lemond az orosz földgáz importjáról – jelentette ki a 112 Ukrajina tv-csatorna adásában Ihor Naszalik, Ukrajna energetikai és szénipari minisztere.

A miniszter megjegyezte, hogy a múlt év során Ukrajna nem vásárolt Oroszországtól „egyetlen köbméter földgázt, egyetlen kilowatt energiát, egyetlen kilogramm kőszenet sem”.

Szavai alapján Ukrajna kénytelen túlfizetni a gázt, hogy függetlenné váljon ebben a kérdésben Oroszországtól.

„Többet fizetünk azért, mert fizetnünk kell az Ukrajnán és az Európán áthaladó tranzitért is, ezért jelenleg a földgáz ára 185 dollár 1000 köbméterenként. Ha közvetlenül Oroszországtól vásárolnának, akkor ez az ár 140 dollár lenne.” – mondta Naszalik. Ez az árkülönbözet azt jelenti, hogy Ukrajna független az orosz fűtőanyagtól – tette hozzá a miniszter.

A múlt héten a Naftohaz vezetője, Olekszandr Kobolev közölte, hogy a vállalat a fűtési szezon kezdetéig körülbelül 14,5 milliárd földgázt szándékozik felhalmozni. Véleménye szerint ez elegendő lesz a fűtési idény normális lefolyásához.  A földalatti tározókban már meglévő földgáz mennyisége augusztus 19-re 11,733 milliárd köbmétert tett ki – tudatja a RIA Novosztyi.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Ihor Naszalik, Naftogaz, földgáz, Ukrajna, ukrajnai hírek, Oroszország, ukrán gazdaság, földgáz import, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »