EKB vezető: kétséges a görög adósságfizetés

„A görög kiigazítási folyamatban érintett mindegyik fél tudatában van annak, hogy komoly aggályok merültek fel a görög adósság finanszírozásának fenntarthatóságával kapcsolatban” – mondta el Benoit Coeure, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy athéni konferencián hétfőn. A szakember szerint szükség van az IMF teljes részvételére a görög tőke- és hiteltörlesztési folyamatban, ehhez pedig egy a piacokat is megnyugtató tervre van szükség.

December 5-én találkoznak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy a görög adósságról egyeztessenek. Ez idén a GDP 180 százalékát teszi ki, már 315 milliárd euró, a munkanélküliség pedig 23 százalék. Az ország továbbra is recesszióban van, és mivel a kormány nem akar engedni a jóléti intézkedésekből, egyelőre külső segítség nélkül nem tudja rendezni az adósságait, de újabb hitelezőket sem találna.

Adóssága legnagyobb része eddig az IMF és az EU-tagállamai felé van, akik azt a feltételt szabták, hogy rakják rendbe az ország tőkepiacát, erősítsék meg a gazdaságot, kezdjenek privatizációba, például tegyék rugalmasabbá a munkaszerződéseket, valamint ne védjék a törlesztetlen jelzálog hiteleket, amelyek a banki hitelek felét teszik ki a becslések szerint. Viszont a görög állam ennek ellenáll, írja a Washington Post. 

Lassan viszont lépniük kell: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanis addig nem ad pénzt egy újabb – immár a harmadik – görög mentőcsomagba, amíg nem lát konkrét intézkedési tervet az európai hitelezők részéről a görög adósságterhek számottevő csökkentésére.

„A cél lehetővé tenni Görögország tőkepiaci fellépését még a folyamatban lévő uniós mentőcsomag 2018 júliusi lejárta előtt” – mondta Benoit Coeure.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurogroup elnöke erős német ellenállás dacára is azon a véleményen van, hogy decemberben már lehetőség nyílhat az adósságot érintő bizonyos rövid távú intézkedések megvitatására. Pierre Moscovici, a szintén Athénban tartózkodó uniós pénzügyi és gazdasági biztos az Ethos napilapnak hétfőn kijelentette, hogy „megértek a feltételek a téma felvetésére a decemberi találkozón”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »