Ejtőernyős-ugratást végzett a Gödöllőnél lezuhant egyik gép

Ejtőernyős-ugratást végzett a Gödöllőnél vasárnap lezuhant egyik gép – közölte a katasztrófavédelem és a Közlekedésbiztonsági Szervezet az MTI-vel. Négy ejtőernyős rendben földet ért, mielőtt az őket szállító Cessna 182-es gép összeütközött egy Piper-28 típusú kisrepülőgéppel, majd mindkét légi jármű lezuhant. A balesetben négyen életüket vesztették.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatalának tájékoztatása szerint munkatársaik a társhatóságokkal közösen megkezdték a roncsok felkutatását. Mivel a baleset vizsgálata folyamatban van, a felelősök megállapítása csak annak lezárulta után állapítható meg. Az eset további körülményeiről, valamint a vizsgálat eredményéről később adnak tájékoztatást – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap közölte, hogy egy gép lezuhant Gödöllő és Isaszeg között, a Piper roncsait a gödöllői arborétum fás, bokros részén találták meg a földi kutatóegységek. A gépben hárman ültek, két felnőtt és egy gyerek, mindannyian szörnyethaltak.

Mivel a szemtanúk beszámolói szerint két gép ütközött össze, a második kisrepülő roncsait a rendőrök és tűzoltók csatárláncban kezdték keresni, közben a katasztrófavédelem ügyelete értesítette a Magyar Honvédség légi vezetési központját.

A Honvédelmi Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy a szolnoki légi kutató-mentő szolgálat helikoptere rábukkant a Piper-28 típusú kisgép roncsaira, a terepviszonyok miatt azonban nem tudott leszállni, ezért a földi egységeket irányították a helyszínre.

A megyei katasztrófavédelem szóvivőjének korábbi közlése szerint a másik gépben a zuhanáskor csak a pilóta tartózkodott, aki életét vesztette.

A tragédia körülményeit a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) is vizsgálja. A katasztrófavédelem honlapján az olvasható, hogy a Cessna típusú kisgép négy ejtőernyőst vitt, ők az előzetes tervnek megfelelően kiugrottak a gépből és rendben földet értek. A baleset ezután következett be.

Bajkó Erika, a KBSZ kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a kisgép ejtőernyős-ugratást végzett, és már visszatérőben volt a reptérre, amikor lezuhant.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »