Éjszakai titkosszolgálat

Éjszakai titkosszolgálat

Egy hóviharos téli estén Zürich egyik legszebb luxusszállodájának éjszakai menedzsere, Jonathan Pine fontos találkozóra készül. A hírhedt üzletember, valójában nagystílű fegyverkereskedő Richard Onslow Roper és csapata csupán egy éjszakára érkezik a svájci hotelbe, de ez is elég ahhoz, hogy a leszerelt katona, Pine élete fenekestül felforduljon. És hogy mi köze van egy volt tisztnek és jelenlegi szállodai alkalmazottnak a világ egyik legismertebb bűnözőjéhez? Arra már a könyv elején fény derül, hogy kettejük története még Pine Kairóban töltött éveire nyúlik vissza, ahol szintén luxusszállodában dolgozott. Itt szeretett bele egy arab fegyverkereskedő ágyasába, Sophie-ba, aki bizalmas iratokat bízott rá „vészhelyzet esetére”. Pine, miután felfedezte a hazája egyik állampolgárát, Richard Onslow Ropert érintő szálat a dokumentumokban, kötelességtudattól vezérelve továbbította azokat a brit hírszerzésnek. Hősünk ekkor még nem tudta, hogy az iratokban szereplő férfi támadhatatlan, és a keze jóval messzebbre elér, mint gondolná. Tettei következményeként Sophie-t megölik.

Az előzmények bemutatása után újra a svájci luxusszállóban találjuk magunkat, ahol a kiábrándult Pine Roper érkezése után személyes motivációjától fűtve saját szakállára kémkedni kezd utána. Ezt pedig olyan mesterien teszi, hogy nemsokára már hivatásos keretek között is felkérik rá. Ekkor indul a titánok harca. Pine egy kitüntetett katona árvája, szerény és egyben vakmerő, legyőzhetetlen harcos, akiért rajonganak a nők. Ő az egyetlen, aki képes a tanult, művelt, jó családból származó, arisztokratikus Roper közelébe férkőzni.

A hidegháború utáni titkosszolgálati átrendeződést bemutató John le Carré-regény, az Éjszakai szolgálat letehetetlen kémsztori. A könyvet még 1993-ban írta David John Moore Cornwell néven az angol sztárszerző, aki maga is hírszerző lévén testközelből ismerte a titkosszolgálatok munkáját. Le Carré mesterien ért az idegszálak tépéséhez. Egy-két jelenetnél visszafojtott lélegzettel követjük főhősünk sorsának alakulását, és rettegünk lebukásától. A huszonhárom éve megjelent könyv újra a boltok polcaira került, apropóját pedig az AMC és a BBC közös gyártású adaptációja, az Éjszakai szolgálat című sorozat adta, amelyben a Dr. House-ból ismert Hugh Laurie és a britek új csillaga, Tom Hiddlestone játssza a főszerepet. A sorozat a könyv fő vonalát viszi, a képernyőre vitt történetet azonban a mai világképhez aktualizálták.

(John le Carré: Éjszakai szolgálat. Ford.: Fazekas László. Agave Könyvek, Budapest, 2016. Ára: 3980 Ft)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »