Éjszakai sztrájk volt a kecskeméti Mercedes-gyárban

A szerdai sikertelen bértárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozói csütörtök éjjel kétórás munkabeszüntetést tartották – számolt be Facebook-oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A munkabeszüntetés nem ment zavartalanul, azt írják, hogy „a kollégákat a hideg időben példátlan módon kizavarták az udvarra. A Vasas Szövetség tisztségviselőit nem engedik be a gyár területére. A kollégák között zúg a hajrá magyarok! A munkatársak a himnuszt éneklik és kitartanak! Együtt erősebbek vagyunk! Hajrá magyarok!”

Az MTI híre szerint három munkaterületen, hatvan dolgozó tartott kétórás sztrájkot.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják. László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni.

A sztrájk során a munkáltató igyekezett ugyan más területekről átirányítani dolgozókat, de minden igyekezet ellenére – a szövetség szerint – a munkabeszüntetés termeléskiesést okozott.     

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a helyi testület továbbra is fenntartja a 15 százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését és egy évre szóló megállapodást kötne. A tárgyalások várhatóan folytatódnak.     

A Mercedes-gyár menedzsmentje későbbre ígért tájékoztatást.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »