Éjszakai gyomorégés? Így aludjon jól!

Éjszakai gyomorégés? Így aludjon jól!

A gyomorégés bármely napszakban jelentkezhet, azonban jellemzően éjjel a legkínzóbb. Ahhoz, hogy hatékonyan enyhíteni tudjunk, érdemes betartani néhány lefekvés előtti szabályt.

Az égő, fájdalmas érzés a gyomorban – a has felső részén, a szegycsont mögött és alatt – vagy a savas felböfögés a reflux tipikus tüneteinek számítanak. Emellett előfordulhat például krónikus köhögés, rekedtség, asztma, orrmelléküreg-gyulladás, nyelési nehézségek, fogászati problémák és émelygés is. A probléma oka a gyomorsav visszaáramlása a kelleténél lazábban működő záróizmon keresztül a nyelőcsőbe. Mivel a gyomorral ellentétben a nyelőcső nyálkahártyája érzékeny a savakra, ezért azok hatására fájdalmas, kiterjedt gyulladások alakulhatnak ki – írja a Házipatika.com.

A refluxos tünetek különösen akkor okoznak jelentős problémát, ha az állapot tartósan fennáll, így a nyálkahártya nem tud regenerálódni, azaz a gyomorégés állandósul. A gyomorszáj izomgyűrűjének lazaságát az alkati adottság mellett befolyásolhatják például egyes gyógyszerek, de reflux alakulhat ki megnövekedett hasűri nyomás – például terhesség, túlsúly, illetve bizonyos élelmiszerek – hatására is. A panaszok főleg fekvő testhelyzetben, azaz elsősorban éjjel jelentkeznek a leghangsúlyosabban.

Ahhoz, hogy a nyugodt éjszakai alvást elérjük, változtatni kell nappali szokásainkon is. A reflux tüneteit kiválthatja – vagy a már meglévőket tovább ronthatja – a mozgásszegény, ülő életmód, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros, fűszeres ételek, a csokoládé, a nyers hagyma, fokhagyma, paradicsom, az alkohol túlzott, a koffein, citrusos italok és szénsavas üdítők fogyasztása, a dohányzás, valamint a stressz is.

Hírdetés

Nagy hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott, sokszor keveset elven alapuló étkezésre, valamint arra, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább két óra elteljen. Az étkezéseket követően – illetve amikor savas felböfögést észlelünk – igyunk meg egy nagy pohár vizet, ami segít eltávolítani a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, így megakadályozhatjuk a maró hatást. Mivel az elhízás a reflux egyik kockázati tényezője, ezért a normál testsúly elérése szintén fontos tényező.

Fekvő helyzetben a gyomorsav sokkal könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami megnehezíti nem csak az elalvást, hanem a mélyalvást is. A sav által okozott irritáció vagy köhögési inger gyakori mikroébredésekhez és hosszú távon állandó fáradtsághoz vezethet. Ráadásul ez nem csak kialvatlanságot és a fokozott felmaródásból eredő szövődményeket okozhat, hanem veszélyes is lehet: a feláramló gyomorsav elérheti a garatot is, ami akár fulladással járó súlyos légúti szűkület is okozhat.

Ahhoz, hogy a sav visszaáramlását megnehezítsük, érdemes az ágy fejvégét megemelni. Annak érdekében, hogy a gerincoszlopunknak is kedvezzünk, célszerűbb az egész matracot – még ideálisabb esetben: az ágyrácsot – megdönteni, és az oldalt fekvő pózt választani. Emellett elérhetőek kifejezetten refluxos beteg számára kialakított, speciális formájú reflux párnák is. Fontos megjegyezni, hogy akár az öltözködés is fokozhatja a kellemetlen panaszokat: a túl szűk ruhák a gyomorsavat könnyen a nyelőcső irányába terelhetik, ezért – akárcsak nappal – éjszakára is válasszunk kényelmes öltözéket.

Gyomorszájat feszesebben záró gyógyszer nem áll rendelkezésre; ez kizárólag műtéti úton érhető el. Azonban a gyógyszertárakban receptre és vény nélkül is kaphatóak készítmények, amelyek segítenek csökkenteni a refluxos panaszokat. A savlekötők tüneti kezelést nyújtva semlegesítik a gyomorsavat, míg az úgynevezett H2-receptor blokkolók és protonpumpa-gátlók – a beszedés után már egy órával – képesek csökkenteni magát a gyomorsavtermelést. Mellékhatás nélkül, biztonságosan enyhítik a gyomortáji fájdalmakat, amihez folyamatos szedésre sincs szükség. Alkalmanként, bizonyos élethelyzetekben is segítséget nyújtanak mind a nappali tevékenységeink zavartalan folytatásában, mind pedig a nyugodt éjszakai alvásban.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »