Éjjeli zavargások Belfastban

Éjjeli zavargások Belfastban

Nyitókép: Reuters

Évek óta nem tapasztalt intenzitású zavargások törték ki szerda éjjel az észak-írországi Belfast városában. Nyugat-Belfast-ban a kiérkező rendőri egységekre Molotov-koktélokat dobáltak az egymással összecsapó katolikus írek és protestáns lojalisták, az órákig tartó rendbontásban nyolc rendőr sérült meg. Egy emeletes busz lángra lobbant és teljesen kiégett.

A hatóságok az Ulster Volunteer Force britpárti (lojalista) paramilitáris szervezetet vádolják az erőszak felszításával, amit a csoportosulás visszautasít. Jonathan Roberts, az észak-ír rendőrség főkapitány-helyettese elmondta:

Hírdetés

majd hozzátette:

Észak-Írországban azóta feszült a légkör, hogy a rendőrség engedélyezte egy volt IRA-terrorista temetését, amelyen az ír republikánus Sinn-Féin („Mi magunk”) párt tagjai is részt vettek, fittyet hányva az érvényben lévő koronavírus-elleni intézkedésekre. A britpárti lojalisták válaszul napok óta erőszakba torkolló megmozdulásokat szerveznek szerte a tartományban. Csak az elmúlt pár napban tíz bandatagot tartóztattak le a hatóságok – a legfiatalabb közülük mindössze 13 éves.

A tartományban 1966-tól 1998-ig gyakorlatilag polgárháború folyt a britpárti Unionisták (protestánsok) és az elszakadáspárti ír republikánusok (katolikusok) között.

BBC,  Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »