Éjjel kezdődik a téli időszámítás

Éjjel kezdődik a téli időszámítás

Szombatról vasárnapra virradóra, éjjel 03:00-kor kell visszaállítani egy órával az óránk mutatóit, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás Közép-Európában – és nem mellesleg egy órával többet alhatunk a szokásosnál.

Aki jobban szereti a nyári órajárást, annak 2019. március 31-ig kell várnia a következő óraátállításig.

Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy eltörölnék az óraátállításokat. Sokan ujjongva fogadják a ma már elhanyagolható jelentőségű gyakorlatot, ám a nagy kérdés, hogy melyik időszámítás maradjon meg: a téli vagy a nyári. A szlovák Munkaügyi minisztérium a télit javasolta legutóbb. Többen azonban szeretnék, ha a politikusok jobban körbejárnák a kérdést, és legalább a közép-európai országok összehangolnák óramutatóikat a felesleges bonyodalmak elkerülése érdekében.

Hírdetés

A óraátállítások ötlete először 1784-ben jelent meg Amerikában, akkor még csak papíron, Benjamin Franklin fejéből pattant ki. A gyakorlatba először 1907-ben próbálták átültetni. A világháborúig várni kellett vele.

Szlovákiában először 1915 és 1916-ban alkalmazták energiaspórolás céljából, majd másodszor 1940- és ’49-között vezették be. 1979 óta az óraátállítások állandósultak, csupán a napjaik változtak. 1995-ig pontosan fél évente váltakozott a téli és nyári időszámítás, 1996-tól az uniós szabályokat követve a nyári órajárás hét hónapig tart.

Körkép.sk

Nyitókép: vaci-naplo.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »