EJEB: az orosz hatóságok jogellenesen tartóztatták fel Garri Kaszparovot 2007-ben

Az orosz hatóságok jogellenesen tartóztatták fel 2007-ben a sakkvilágbajnokból Kreml-bíráló ellenzékivé vált Garri Kaszparovot, amint épp egy demonstrációra tartott – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden.

Az ügy előzménye, hogy moszkvai rendőrök elvették a személyi okmányokat és a jegyeket Kaszparovtól és társaitól a Seremetyjevo repülőtéren, ezzel megakadályozván, hogy részt vegyenek az Európai Unió és Oroszország közötti csúcstalálkozóhoz időzített tüntetésen a Volga-parti Szamarában.

Moszkva szerint a rendőrség egy okirat-hamisítási ügyben vizsgálódott, és ennek keretében tartóztatták fel az ellenzéki aktivistát, de az EJEB meglátása szerint a hatóságoknak semmilyen észszerű okuk nem lehetett a gyanúra.

A strasbourgi törvényszék megállapította, hogy Garri Kaszparov többórás fogva tartása nem volt igazolható semmilyen törvényes céllal.

Egyhangúlag elfogadott, elsőfokú ítéletükben a bírák kimondták, hogy az orosz hatóságok ezzel megsértették az emberi jogok európai egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságáról szóló cikkeit.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Emberi Jogok Európai Bírósága, Garri Kaszparov, emberi jogok, külföld, OroszországForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »