Éhségsztrájkba kezdtek a migránsok Szerbiában

Több mint száz migráns kezdett éhségsztrájkba pénteken Belgrádban, ám nem a szerbiai körülmények miatt tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy nem tudnak továbbmenni Magyarország felé – tapasztalta az MTI tudósítója a belgrádi autóbusz-pályaudvar melletti parkban, a migránsok gyülekezőhelyén.

A migránsok egy része már járt a magyar határon, és visszautasították menedékjogi kérelmét, ezért visszatért Belgrádba, és a szerb fővárosban próbál meg új tervet kitalálni, hogyan tudná folytatni útját az Európai Unió felé. A tiltakozók egy része azonban még csak nemrég érkezett a városba, ám nagyon rossz tapasztalatai vannak a bolgár hatóságokkal, és már „előre fél” a magyar határtól. Sokan azért méltatlankodnak, mert a magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a tranzitzónába, és a menedékkérelmek jelentős részét elutasítják.

A tiltakozók angol nyelvű transzparenseket tartanak maguk előtt, ezekre írták fel követeléseiket, illetve gondjaikat, az éhségsztrájk jeleként sebtapasszal és ragasztószalaggal ragasztották le a szájukat.

A pályaudvar melletti parkban fokozták a rendőri jelenlétet.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában valamivel kevesebb mint 3000 migráns tartózkodik jelenleg, 200-300-an lépnek be az országba mindennap, ám csak néhányan tudnak tovább menni.

Majdnem háromezer halott

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteki jelentése szerint 250 ezer migráns és menedékkérő érte el Európát az idén. Joel Millman, a genfi székhelyű IOM szóvivője szerint az idén eddig 2977 bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Hozzátette: a 3000-es lélektani határ elérése 2016-ban előbb történt, mint a migrációs válság korábbi négy évében. Millman rávilágított: ezt a határértéket a 2014. évben szeptemberben, tavaly pedig októberben érték el.

Majdnem az összes idei haláleset a Líbia és Olaszország között húzódó veszélyes migrációs útvonalon történt, míg a jóval rövidebb tengeri úton, Törökország és a görög égei-tengeri szigetek között „szinte eltűnt ez a jelenség” – tette hozzá.

Millman szerint a március végétől eltelt négy hónapban naponta mintegy 20 – javarészt a Szaharától délre eső területekről érkező – migráns vesztette életét Észak-Afrika és Olaszország között.

Fokozódó migrációs nyomástól tartanak

Bulgária erős migrációs hullámtól tart a szomszédos Törökországban történt sikertelen puccskísérlet és az annak nyomán elrendelt rendkívüli állapot nyomán – fejezte ki aggodalmát Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pénteki televíziós interjújában Szófiában. A belátható jövőben, de középtávon is „semmi jóra nem lehet számítani” – vélekedett a kormányfő. „Déli szomszédunk gazdasági válságba süllyed, és aligha tudja majd ellátni a területén élő nagyjából 3 millió menekültet” – tette hozzá. A bolgár kormányfő szerint a közös határ török oldalán már most észrevehető egy jelentős migrációs mozgás.

Emellett Boriszov bírálta az EU-török menekültügyi egyezményt is, amely a migrációs hullám feltartóztatását célozza. A megállapodás csak papíron létezik, ugyanis nem hajtják végre – vélekedett a bolgár miniszterelnök. A helyi hatóságok naponta 150-200 illegális bevándorlót tartóztatnak fel a bolgár-török határon, akik Nyugat-Európa felé igyekeznek – fűzte hozzá. „Ezért a határellenőrzést tovább erősítettük, és készen állunk sűrűbbé tenni járőrözésünket a görög határon is” – közölte Boriszov.

A bolgár kormányfő bejelentette: augusztus 24-én találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A találkozót követően román kollégájával, Dacian Ciolos miniszterelnökkel együtt Berlinbe utaznak, ahol tanácskozni fognak Angela Merkel német kancellárral.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »