Éheztetik és élő pajzsként használják az embereket – mondták a túlélők

Az Iszlám Állam úgy toboroz katonákat az iraki kormányerők elleni harcra Fallúdzsában, hogy csak azoknak az éhező, száraz datolyán tengődő családoknak ad ételt, akik katonát adnak a szervezetnek.

View the full image

A szélsőségesek totális ellenőrzés alatt tartják az iraki fővárostól, Bagdadtól ötven kilométerre lévő város élelmiszer-ellátását. A 23 éves, fallúdzsai Hanaa Mahdi Fajad, akinek sikerült elmenekülnie a településről, azt mondta:

“A dzsihadisták rendszeresen meglátogatták a gyakorlatilag éhező családokat, és ételt ajánlottak azokért cserébe, akiket besorozhattak katonának. A szomszédunknak egy zsák lisztet ajánlottak a fiáért cserébe, ő azonban visszautasította, és elmenekült a családjával.”

Fajad beszámolója szerint a városlakók helyzete szinte reménytelen: a néhány nyitva tartó boltban az egyetlen, amihez hozzájuthattak, a nagyon régi, szárított datolya volt és azt is csillagászati áron adták.

Egy 45 éves asszony, Azar Nazar Hádi beszámolója szerint a szélsőségesek azt akarták, hogy családjával együtt a külvárosból költözzön be Fallúdzsába. Látta azt is, ahogy az Iszlám Állam tagjai több száz embert vittek jószágaikkal együtt a belvárosba, írja az MTI. A Reuters hírügynökség szerint nyilvánvalóan azért, hogy élő pajzsként használják őket.

Az amerikai hadsereg becslései szerint 500-700 dzsihadista lehet a településen, míg az iraki hadsereggel szövetséges síita milíciák szerint 2500-an harcolhatnak a szélsőségesek oldalán. Az iraki kormányfő azt állítja, hogy biztonságos folyosókat nyitottak a városból menekülő embereknek, ugyanakkor segélyszervezetek és helyi lakosok szerint továbbra is 50 ezer civil rekedt bent.

KülföldIrakForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »