Egzotikus nevű magyar faluban választanak polgármestert

Spanyolosan hangzik, de német gyökere van a Baranya megyei falunak, ahol polgármestert választanak vasárnap. Paléban a tisztségért két független jelölt indul – közölte a helyi választási iroda helyettes vezetője, Sásd aljegyzője hétfőn az MTI megkeresésére.

Koszorus Tímea elmondta: az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település független polgármestere, Pintérné Magyar Mária – egészségi okokra hivatkozva – február elsején lemondott. Az aljegyző tájékoztatása szerint a településvezetői tisztségért két független jelölt indul: Markóné Héder Tímea és Rumpli Éva. A 112 lakosú község választói névjegyzékében 79-en szerepelnek, ennyien járulhatnak a szavazóurnához – tette hozzá.

Bár Palé elsőre amolyan közép-amerikai adóparadicsomi helyszín neveként hangzott, valójában német gyökerei vannak. A Baranyajenő és Sásd között, a Gödrei-víz völgyében fekvő, parányi falut először 1327-ben Pauli néven említették. A falu a XVIII. század végén néptelenedett el, ekkor németekkel élesztették újra, akiket a második világháború után pateroltak ki a településről, amelynek Paling a német neve ma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »