Egzotikumok a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztiválon

Egzotikumok a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztiválon

Egzotikumok bemutatására és a minőségi filmek felvonultatására helyezi a hangsúlyt Európa legnagyobb, vígjátékokat felsorakoztató nemzetközi filmfesztiválja, az immár nyolcadik Comedy Cluj – hangzott el az október 21. és 30. között szervezendő szemle beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön. 

comedycl553454_b

Az összesen 150 vetítést felsorakoztató rendezvénysorozat szervezői  úgy fogalmaztak, a világ számos szögletében gyártott filmeket láthat a közönség, főként olyanokat, amelyeket egyébként nem lenne alkalma megtekinteni a romániai nézőnek. „Ezek a filmek a miénktől teljesen eltérő szocio-kulturális közegben születtek, másképpen láttatják a világot. Többek közt marokkói, paraguayi, észak-koreai, uruguayi alkotásokat is vetítünk” – számolt be Bogdan Bleşiu, a fesztivál filmválogatója.

A szemlén természetesen versenyfilmeket is láthat a nagyérdemű: 8 nagyjátékfilm és 16 kisjátékfilm verseng majd: többek közt spanyolországi, olaszországi, franciaországi, izraeli és Fülöp-szigeteki alkotások, ezeket nemzetközi zsűri értékeli. A program helyszíne a Florin Piersic, a Győzelem, a monostori Dacia mozi, a Iulius Mallban található Cinema City és a román színház. A számos kísérőrendezvényt tartalmazó tíz napos programban színházi előadások is helyet kapnak.

Takács Aranka, a rendezvény ügyvezető igazgatója rámutatott, a Comedy Cluj kínálatában egyre nagyobb teret kap a színház, összesen 5, komikus elemekben bővelkedő produkciót láthat a közönség, bukaresti és nagyszebeni előadásokat. A szemle kiválósági díját idén Răzvan Vasilescu bukaresti színművész kapja. Az ügyvezető azt is elmondta, a továbbiakban igyekeznek minél több művészeti ágat bevonni a fesztiválba. „Szeretnénk mindent felvonultatni, ami megmosolyogtathatja a közönséget, így terveink szerint az irodalom, a slam poetry, a vizuális művészetek különböző ágai és a mozgásművészet is helyet kap majd a Comedy Cluj jövő évi következő kiadásán” – mondta Takács Aranka.

Renate Rozenberg, a Comedy Cluj közönségkapcsolatokért felelős munkatársa kifejtette, bár a kincses városban az őszi időszakban (is) rengeteg kulturális esemény zajlik, és szinte lehetetlen, hogy ne fedjék egymást, igyekeznek jövőre kivinni a szabadba a rendezvényt, és melegebb időszakra, például szeptember elejére időzíteni. Ez azért is lényeges lenne, mert a helyszínként szóba jöhető kincses városbeli belső terek száma korlátozott, így inkább magát a várost kellene óriási színpaddá változtatni a rendezvény idejére – hangzott el.

2015-ben összesen 11 ezer néző látogatott el a fesztiválra, a szervezők azt remélik, idén is hasonló létszámban lesznek kíváncsiak a programra. Kiemelték, a román filmek általában nem nélkülözik a humort, még akkor sem, ha egyébként komolyabb vagy drámaibb témát boncolgatnak. A román filmtermésből többek közt Radu Jude Heges szívek (Inimi cicatrizate) és Cristi Puiu Sieranevada című moziját láthatja a közönség. Részletes információk a www.comedycluj.ro honlapon és az esemény Facebook-oldalán találhatók.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »