Együttműködtek az al-Kaida és Iszlám Állam tagjai. Izraelieket robbantottak

Két héttel az isztambuli öngyilkos merényletet követően őrizetbe vettek a török hatóságok a terrortámadással kapcsolatban négy személyt, köztük az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagjait a dél-törökországi Gaziantep városában.

Gaziantep tartomány kormányzója hétfő este közölte, hogy a gyanúsítottak közül legalább ketten további merényleteket terveztek. Március 19-én egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi).

A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állammal állt kapcsolatban. A kormányzó információi szerint a négy gyanúsított ellen már korábban is folyt nyomozás.

Együttműködtek az al-Kaida és Iszlám Állam tagjai

Az elfogott személyek egyike az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagja. A DHA török hírügynökség arról számolt be, hogy egy másik gyanúsított az Iszlám Államnak a dél-törökországi Adiyaman városában működő csoportja, a Dokumacilar tagja. Török sajtóértesülések szerint ez a szervezet tehető felelőssé a tavaly Surucban és Diyarbakirban elkövetett halálos végű merényletekért.

A hírügynökség közlése szerint az Iszlám Állam további nyolc feltételezett tagja ellen elfogatóparancsot adtak ki Izmir és Isztambul területén.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »