Együtt ünnepeltek a rimaszombati cserkészek

Együtt ünnepeltek  a rimaszombati cserkészek

Kétnapos programsorozattal ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a rimaszombati 4. számú Hatvani István Cserkészcsapat, amely az elmúlt évtizedek egyik legaktívabb felvidéki cserkészközössége.

A program ünnepi istentisztelettel kezdődött, melyen Mikos Tamás lelkipásztor hirdetett igét, párhuzamot vonva a keresztény ember és a cserkészek tulajdonságai között.

Az istentiszteletet követően az egybegyűltek megkoszorúzták a csapat névadójának, Hatvani István tudós polihisztornak az emléktábláját, amely a református templom melletti – ma a könyvesboltnak otthont adó – épületen található. 

Az esemény zászlófelvonással folytatódott a Daxner utcai cserkészotthonban, ahol Mihály Dávid csapatparancsnok üdvözölt minden cserkészt, pártolót, szülőt, barátot és támogatót. Elmondta, hogy a kerek évfordulót tavaly szerették volna megünnepelni, de a koronavírus-járvány által kiváltott bizonytalan helyzet miatt el kellett halasztani.  

– Az ünnepség célja, hogy megemlékezzünk az elmúlt harminc évről és találkozhassunk a régi cserkésztestvérekkel. Hiszen a cserkészet rengeteg emléket, történetet és barátságot rejt. A legfontosabb, hogy ezek a barátságok megmaradjanak, és a kapcsolatokat őrizzük, a gyerekek pedig továbbvigyék – mondta Mihály Dávid, aki hétéves korától cserkész. Kiemelte, nagyon jó a kapcsolatuk mindenkivel, a füleki cserkészektől kezdve a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen (SZMCS) át a helyi öregcserkészekig. 

Az eseményen részt vett Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke, aki elmondta, nagyon aktív a csapat és mindig örömmel látogat el hozzájuk.

Hírdetés

Rimaszombatnak gazdag cserkészmúltja van, a két világháború közti időszakban öt csapat is működött a városban.

A rendszerváltást követően az Esterházy János nevét viselő törzscsapat, illetve Komárom és Pozsony után negyedik magyar csapatként alakult meg (1991. április 20-án) a rimaszombati, ezért is jegyezték be 4-es számmal. Az újjáalapítás előzményeit és a megalakuló csapat életét, illetve tevékenységét Gaál Lajos és Vörös Attila idézték fel egy vetített képes előadás során, vidám cserkésztörténetekkel fűszerezve mondandójukat.

Csúsz Balázs megköszönte mindazoknak, akik újraszervezték a cserkészetet Rimaszombatban, és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a fenntartásához és sikeres működéséhez.

A 4. számú Hatvani István Cserkészcsapatnak jelenleg 72 tagja van, 4 fiúkból, és 3 lányokból álló őrs alkotja.

Csúsz elárulta, hogy gyerekekből nincs hiány, inkább a vezetőkből van kevesebb. Igyekeznek új tagokat toborozni, vezetőket képezni, mivel céljuk, hogy generációváltás is létrejöjjön a csapatban, és a mostani fiatalok vegyék át a stafétabotot.

A magyar kormány támogatásával megvalósult ünnepség családi programokkal, táncházzal és tábortűzzel zárult, majd másnap Egerbe kirándultak a cserkészek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/25. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »