Együtt jártak keresztutat a nagyváradi és a debreceni püspökök az Alföld szívében

Együtt jártak keresztutat a nagyváradi és a debreceni püspökök az Alföld szívében

Városi keresztutat jártak Debrecenben április 10-én, virágvasárnap: a menet élén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Virgil Bercea, a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye főpásztora, valamint Fekete Károly tiszántúli, illetve Csűry István királyhágómelléki református püspökök haladtak.

Különleges ünnepi hangulat uralkodott Debrecenben április 10-én, virágvasárnap. A délelőtti szentmisék után már készülődtek a hívek a barkaszenteléssel egybekötött városi keresztútra, amely délután 3 órakor, a szenvedés órájában indult el, és a keresztút utolsó állomásaként a Szent Anna-székesegyházban, valamint a Református Nagytemplomban hangversennyel záródott.

A székesegyházban Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater című művét adta elő a debreceni Csokonai Színház Kórusa, Ács János karmester vezényletével, majd a református nagytemplomban a Debreceni Helyőrségi Zenekar Dominica Palmarum koncertjén vehettek részt az érdeklődők.

Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásának ünneplése itt még nem ért véget: a székesegyházban háromnapos nagyböjti lelkigyakorlat kezdődött, amelyet Bagyinszky Ágoston ferences szerzetes és pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, tanszékvezető tanára vezetett.

Debrecenben a virágvasárnapi városi keresztút hétéves múltra tekint vissza. Idén a város és a keresztény felekezetek elöljáróihoz a nagyváradi püspökök is csatlakoztak, hogy együtt imádkozzanak a szomszédos országban dúló háború megszűnéséért.

Az idei keresztút állomásain elhangzott elmélkedéseket Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita állította össze, amelyeket nagyváradi, beregszászi és debreceni előadóművészek tolmácsolásában hallhattak a jelenlévők. A virágvasárnapi városi keresztúton a keresztény felekezetek vezetői, a keresztút állomásainál pedig a felekezetek lelkipásztorai működtek közre.

A keresztút kezdetén Papp László polgármester elmondta: büszkeség és jó érzés tölti el, hogy a virágvasárnap ilyen sok embert képes a főtérre szólítani. Visszatekintett 2016-ra, amikor az összefogás jegyében megfogant a debreceni keresztút gondolata, s amely ebben az évben már a határokon átívelve, a partiumi egyházi vezetők jelenlétében zajlott. „2022-ben az a kötelességünk, hogy gondoskodjunk arról, hogy ez az összefogás megmaradjon. Ez a város azért ilyen erős hitben és lélekben, mert történelme összefonódik a kereszténységgel” – fogalmazott a város vezetője.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök az „Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot” kezdősorú rövid imával indította gondolatait.

„Ezekben a szavakban benne van a bánat: a bűnbánat, amikor az ember eltávolodik Istentől; de a remény is, amely a húsvét öröméhez vezet el bennünket. Isten a mi hűtlenségünk ellenére hűséges marad hozzánk, és bár átvezet a szenvedésnek, a halálnak a völgyén, mégis a feltámadásra hív” – mondta.

A főpásztor három olyan személy példáját elevenítette fel, amelyek segíthetnek abban, hogy értelmesen és gyümölcsözően éljük meg az előttünk álló nagyhetet és húsvét ünnepét.

Hírdetés

Cirenei Simon átvette Jézus Krisztus keresztjét a keresztúton, hogy segítsen a szenvedő Krisztuson. Itt az idő, hogy mi is felvegyük saját keresztjeinket.

Veronika kendőt nyújtott Jézusnak, hogy enyhítse szenvedését. Mennyire fontos ez napjainkban is, hogy tudjuk az együttérzés kendőjét nyújtani egymásnak, főleg azoknak, akik a háború borzalmait viselik.

Mária karjaiba fogadta Fiának holttestét. A mostani időkben, amikor keressük a megoldásokat a világ bajaira,

Be kell fogadnunk életünkbe Jézust! Nem elég csak néha-néha beszélni róla, találkozni Vele.  Ha mindennapi életünkbe fogadjuk Őt, és akkor a döntéseink mindig jó döntések lesznek, és mindig a jó utat választjuk.

Csatlakozzunk Jézushoz, és haladjunk előre húsvét örömében. Az Úr áldása legyen mindannyiunkon; és testvéreinken, akik a háború sebeit hordozzák; a népek vezetőin, hogy megtisztult gondolatokkal tudják előmozdítani a békét az egész világon!” – fogalmazott a nagyváradi római katolikus megyéspüspök.

„Ébredjetek és induljunk!” (Mt 26,46) – Csűry István református püspök a szenvedések helyén, a Getszemáni kertben történt eseményekre utalt, ahol a történések nemcsak előre vetítik Jézus halálát, hanem ahol a tanítványoknak is szembe kellett nézniük önmaguk gyengeségével.

Volt idő, hogy mi is belefáradtunk szenvedéseinkbe, a nehéz helyzetekbe, amelyekből azt gondoltuk, nincs kiút – mondta Csűry István püspök. Az egyházi vezető örömét fejezte ki azért, hogy úgy tűnik, már ébredünk: éberen akarjuk látni a külvilágot, a holnapot. Maga Jézus is úgy fogalmaz: „Ébredjetek és induljunk!” S ez emberibbé, így Istenhez közelivé teszi az életünket – zárta gondolatait a református püspök.

Végül Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök a Jézus bevonulásakor elhangzott „Hozsanna” felkiáltásról szólt, amely nagypénteken már egészen másként hangzott a „Feszítsd meg!” kiáltásában.  

„Mi most együtt kiálthatjuk: Hozsanna, áldott, aki jön az Úr nevében! Míg a szomszédos országból »Feszítsd meg!« kiáltás hallatszik, hiszen a háború hangja semmi mást nem visszhangozhat, mi azért vagyunk itt, hogy bizonyságot tegyünk arról, hogy egyetértésre, együttélésre és békességre van szükségünk. A mi jelenlétünk egy hatalmas kiáltás az Úr felé: »Hozsanna!« Alapvető a mi kiáltásunk ebben a nehéz időszakban: segítsen bennünket az Úr, hogy mi szüntelen együtt tudjuk ezt kiáltani, és óvjon, mentsen meg bennünket attól, hogy bármikor azt kiáltsuk: »Feszítsd meg!«” – fohászkodott a nagyváradi görögkatolikus püspök.

„Krisztus velünk van, mint az apostolokkal a csónakban a viharzó tengeren. Krisztus velünk van, még ha úgy is éreznénk, hogy alszik, és nem figyel ránk ebben a rettenetben. Egyedül Krisztus hatalma tudja lecsillapítani a háborgó tengert és a háborúskodó emberiséget. Krisztussal béke van a vihar és a háború közepette is. Csak meg kell látni, föl kell ismernünk Őt a szenvedésben, a szenvedőben, a küzdelmünkben…” – írta Kocsis Fülöp érsek-metropolita a keresztúti elmélkedéseket tartalmazó füzetben.

Szöveg: Kovács Ágnes

Forrás és fotó: Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »