Egyszerűen titkolják, hogy hányszor repkedett rendőrségi helikopterrel Szijjártó Péter

Nem árulja el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy hány alkalommal repült az elmúlt egy évben Szijjártó Péter miniszter rendőrségi helikopterrel. A kérdés azért érdekes, mert Szijjártó nemrég helikopterrel ment átadni egy határátkelőt, de volt olyan is, hogy másfél órás autóutat tett meg inkább a levegőben, miközben a szolgálati kocsit utána küldték, hogy majd visszahozza.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel Szijjártó Péterhez, a tárcavezető helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt. Már ha válasznak lehet nevezni, amit visszaküldött.

A független képviselő két dolgot kérdezett:

 • Szijjártó hányszor repült az elmúlt egy évben rendőrségi helikopterrel, ezek mikor, milyen útvonalon és milyen céllal történtek,
 • illetve, hogy vitte-e már őt haza Dunakeszire ilyen helikopter, ahonnan aztán szolgálati kocsival szállították az otthonához, és ha igen, akkor hányszor csinált ilyet?
 • Egy államtitkárról aligha feltételezhetnénk, hogy funkcionális analfabéta lenne, így inkább –és ez talán még elkeserítőbb- azt kell gondolnunk, hogy szándékosan nézi semmibe a magyar választók által Parlamentbe delegált képviselőket -és így magukat a választókat is- akkor, amikor olyan választ ad, amilyet Magyar Levente tett.

  Ezt az egyetlen mondatot sikerült visszaírnia az államtitkárnak:

  Hírdetés

  Szijjártó Péter kizárólag abban az esetben használja a Rendőrség helikopterét, mikor hivatali teendőit másként ellátni teljeskörűen nem lehetne.

  De nem csak Hadházy maradt válasz nélkül, hanem a jobbikos Stummer János is, aki szintén Szijjártó helikopterezésére kérdezett rá. Stummer nem a külügyet, hanem a Belügyminisztériumot kérdezte arról, hogy

 • mennyibe került Szijjártó 2020. július 14-i repülése,
 • ki engedélyezte a repülést,
 • és Pintér Sándor használt-e már hatósági gépet azért, hogy egy rendezvényről ne késsen el.
 • Pintér Sándor helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt, aki annyival teljesített túl külügyes kollégáján, hogy legalább az egyik kérdésre válaszolt.

  Ebből kiderül, hogy egy kormányrendelet értelmében a külgazdasági és külügyminiszter állandó személyvédelemben részesül, melynek része az is, hogy igénybe vehet szolgálati helikoptert akár utazás céljára, akár csak úgy, hogy fentről biztosítsák lenti útját.

  Az azonban ebből a válaszból sem derült ki, hogy mennyibe került az út, így a kormányzat képviselői elég nyilvánvalóvá tették, hogy el akarják titkolni Szijjártó Péter utazásainak adófizetőkre eső költségeit.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »