Egyszerűbben igényelhető vissza a regadó

Egyszerűbben igényelhető vissza a regadó

Közel egymillió autótulajdonos igényelheti az országos adóhatóság (ANAF) helyi irodáinál a 2007 és 2013 közötti időszakban lerótt, gépkocsi-regisztrációs adónak, illetve környezetvédelmi bélyegilletéknek is nevezett sarc visszafizetését – közölte Cristiana Paşca Palmer.

6-taxa auto nf_b

A környezetvédelmi miniszter rámutatott: az érintett állampolgároknak öt év alatt, részletekben fogják visszafizetni az összeget, amely az illeték kifizetése óta felgyűlt kamatokat is tartalmazza, illetve amelyet az infláció mértékéhez igazítanak.

A tárcavezető arról is beszámolt: a minisztérium és az adóhatóság képviselői a héten egy közös munkacsoport által kidolgozott rendeletet írtak alá, amelyben – a korábban az európai uniós előírásoknak ellentmondónak nyilvánított – a sofőrök által befizetett regadó adminisztratív úton történő visszafizetését szabályozzák. „Az összeg visszautalásának mindegyik lépését az adóhatóság bonyolítja le” – hangsúlyozta Cristiana Paşca Palmer.

A törvénytelennek nyilvánított sarc egyébként 2007-ben és 2008-ban a pénzügyminisztérium, 2008 és 2013 között pedig a környezetvédelmi alap költségvetésébe került. A miniszter rámutatott: szükségesnek látta, hogy a szaktárca és az ANAF a procedúra kapcsán közös rendeletet fogadjon el, amellyel „kijavítják az állampolgárokat érintő igazságtalan helyzetet”. „Az érintetteknek korábban bírósághoz kellett fordulniuk az összeg visszaszerzése érdekében, most azonban elég, ha benyújtanak egy egyszerű kérvényt az adóhatóság helyi irodájához” – hangsúlyozta Cristiana Paşca Palmer.

A kérvényt 45 napon belül kell elbírálnia az ANAF-nak, a döntést pedig legfeljebb tíz nap múlva közölniük kell az érintettel. Amennyiben a hivatal nem tartja be a törvényes határidőket, illetve negatívan véleményezi a kérését, a gépjármű-tulajdonos 30 napig fellebbezhet, az óvást pedig szintén 45 napon belül kell megoldani. A környezetvédelmi alap külön erre a célra különít el az államkasszából keretet az adóhatóság számára, amely évente az autótulajdonosok felé felhalmozott tartozás 20 százalékát fizeti vissza. Az állam egyébként eddig közel egymilliárd lejt fizetett vissza bírósági ítéletek nyomán a károsult sofőröknek, a szaktárca becslései szerint pedig a továbbiakban évente 590 millió lejt fognak leróni.

Dragoş Doroş, az ANAF elnöke arról számolt be: az adóhatóság felkészült az adminisztratív tevékenység lebonyolítására. „Bizonyára sok autótulajdonos fog nálunk jelentkezni, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy könnyítsük az ügyintézést” – fogalmazott Doroş.
Mint ismeretes, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága 2014 februárjában mondta ki, hogy Románia uniós jogot sért a 2012-ben bevezetett újabb autóregisztrációs illetékkel.

Az Európai Bíróságtól a bukaresti táblabíróság és a Szeben megyei törvényszék kért állásfoglalást, miután azzal a panasszal fordult hozzájuk egy-egy autótulajdonos, hogy az EU működéséről szóló szerződést sérti a regisztrációs adó. A perek az Európai Bíróság döntése előtt is futószalagon zajlottak Romániában, és ezeket rendre a gépkocsi-tulajdonosok nyerték meg. 2007 és 2013 között a kormány számos alkalommal volt kénytelen módosítani a regadót, amit egyébként azért vetettek ki, hogy Románia ne váljon az EU autótemetőjévé.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »