Egyszerű döntésekkel ezreket spórolhat a havi rezsin

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás 0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Havi 210 kilowattóra, éves szinten 2523 kilowattóra áramfogyasztás; illetve havi 144 köbméter, éves szinten 1729 köbméter gázhasználat felett már nem biztosítanak kedvezményt, a határ fölött a lakosságnak piaci áron kell megfizetnie az energiát. A sávos rendszer augusztus 1-én lépett életbe. A legnagyobb változások ugyanakkor azon családi házaknál jelentkezhetnek, amelyek kifejezetten nagyok, több generáció lakik bennük, szigetelésük rossz, nyílászáróik pedig elavultak. Ezekben a háztartásokban az energia jelentős része gyakorlatilag elvész, ezért a rezsicsökkentés módosulása óriási plusz teherrel fog járni. A fogyasztást jelentősen megdobhatja továbbá, ha az otthon háztartási berendezései – a hűtő, a fagyasztó, a sütő, a bojler – elavultak, régiek. Noha az eszközök adott esetben évtizedeken át megbízhatóan működhetnek, technológiájukból adódóan rengeteg energiát pazarolnak. Egy megfelelő tájolású, jól szigetelt ingatlan megtartja a hőt, fűtésre pedig alig van szüksége. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon modernizálással, jó szigeteléssel lehet a leghatékonyabban fogyasztani az energiát. További spórolást eredményezhet a régi berendezések lecserélése. Az ilyen beruházásokat természetesen nem mindenki engedheti meg magának, igaz, akadnak olyan programok, amelyek segítséget nyújtanak – ilyen többek között az otthonfelújítási támogatás, amelyet gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe.

A kis lépések is fontosak

A fogyasztást természetesen nem pusztán költséges fejlesztésekkel lehet csökkenteni, már kifejezetten egyszerű, mindennapi döntésekkel is mérsékelhetjük az energiahasználatot. Erre nem csak a számlák miatt tanácsos figyelni, az okos döntésekkel a környezetre nehezedő nyomást is enyhíthetjük. A fagyasztóban kialakuló jégréteget például érdemes rendszeresen leolvasztani, a hűtőt pedig nem árt a ház leghűvösebb helyére tenni. Fontos emellett, hogy a hűtő ajtaját csak szükséges esetben nyissuk ki. Az elektromos sütők esetében a leghatékonyabb, ha egyszerre több ételt készítünk, amikor pedig főzéshez vizet hevítünk, úgy csökkenthetjük a fogyasztást, ha a vizet egy forralóban először felmelegítjük, majd az edényre fedőt teszünk.

Hírdetés

A mosogatógépeket és mosógépeket is csak akkor éri meg igazán beindítani, ha tényleg tele vannak. Amennyiben a kézi mosogatást választjuk, ne használjunk tűzforró vizet, feleslegesen pedig ne hagyjuk nyitva a csapot. Hasonló a helyzet a lámpákkal: csak akkor maradjanak felkapcsolva, ha valóban kell a világítás, ha pedig tehetjük, cseréljük takarékosabb LED-ekre a korábbi izzókat. Érdemes arról is leszokni, hogy a tévét háttérzajként tartsuk bekapcsolva. Ugyanez a helyzet a számítógéppel: bár kényelmesebb, ha az állandóan üzemelő készüléknél nem kell kivárni, amíg a rendszer feláll, egy alvó számítógép is rengeteg áramot használ el.

Amennyiben éppen új elektromos eszközök vásárlására készülünk, a döntés előtt mindenképpen vegyük figyelembe energiatakarékossági besorolásukat. Fürdésnél törekedjünk a gyorsaságra, a vizet pedig csak öblítésre használjuk, ne pazaroljuk állandó folyatással. Ily módon a bojlernek kevesebb vizet kell felfűtenie. A fürdésnél további fogyasztást iktathatunk ki, ha környezetbarát zuhanyfejet használunk.

A fűtés és a hűtés esetében is nagy mennyiségű energia takarítható meg némi odafigyeléssel. Amennyiben például ügyesen árnyékolunk, és azzal nem kényszerülünk világításra, sokkal hidegebbek maradhatnak nyáron a szobák. A hűvösebb hónapok alatt ezzel szemben tanácsos csak azokat a helyeket fűteni, ahol ténylegesen időt töltünk. Fontos, hogy a bútorok ne akadályozzák a levegő szabad áramlását, a hőmérséklet hatékonyabb megtartását emellett az olcsón is beszerezhető huzatfogó kígyók segíthetik.

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »