Egyszerű a napszámosszabály, de a helyzet nem: a járvány miatt nehéz idénymunkásokat találni

Egyszerű a napszámosszabály, de a helyzet nem: a járvány miatt nehéz idénymunkásokat találni

Leegyszerűsíti a munkaadó és a hatóságok életét az, hogy ettől a héttől kizárólag elektronikusan vezethető a napszámosok nyilvántartása, ám – elsősorban a mezőgazdaságban – a járványhelyzet kihívások elé állítja azokat, akik idénymunkásokat alkalmaznak. A lapunk által megszólaltatott illetékesek szerint nem csökkent az igény a napszámosok foglalkoztatása iránt, viszont a mezőgazdaságban még nem tudják, miként oldják meg a más megyékből alkalmazott idénymunkások elszállásolását, étkeztetését.
Ettől a héttől kezdődően kizárólag elektronikusan vezethető a napszámosok nyilvántartása, az újítás pedig Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője szerint egyszerűsíti az ügyintézést. Mint az illetékes a Krónika megkeresésére elmondta, a munkaadók várták, hogy életbe lépjen a rendszer, nagyon sokan érdeklődtek. A vállalkozói szféra fel volt készülve az applikáció, a rendszer kezelésére, hiszen ma már mindenkinek van okostelefonja, a kezelési útmutató egyszerű és érthető, ugyanakkor a koronavírus-járvány begyűrűzése óta még inkább elterjedt az online ügyintézés – részletezte főfelügyelő.

Rámutatott, az applikációba bevezetik az adatokat, a napszámos nevét, személyi számát, majd feltöltik a rendszerbe.

Eddig is ez volt az eljárás, csak a regisztráció papíron történt, majd a hónap elején a munkaügyi felügyelőségnél vezették be az adatokat a papírról a rendszerbe.

Hírdetés

„Mindenkinek kényelmesebb az új megoldás. A gazdáknak azért, mert azonnal visszajelez, ha például tévesen vezetnek be egy személyi számot, de akkor is, ha a napszámos foglalkoztatása során túllépték a megengedett óraszámot. Ilyen módon elkerülhetik a bírságot. A felügyelőségnek pedig azért egyszerűbb, mert naprakészen tudjuk követni a nyilvántartásokat” – részletezte Ördög Lajos.
Kérdésünkre kitért ugyanakkor arra is, hogy a növekvő munkanélküliségi ráta ellenére nem csökkent az igény a napszámosok iránt, továbbra is a mezőgazdaságban, az erdőkitermelésben és a vendéglátóiparban foglalkoztatják a legtöbb idénymunkást.

A járvány viszont alaposan megnehezítette a napszámosokat alkalmazó vállalkozók helyzetét, főként a mezőgazdaságban tevékenykedők ütköznek nehézségekbe.

A székelyföldi megyékben évek óta a betakarításra a moldvai megyékből szerződtettek napszámosokat, biztosítva a szállást, étkezést és a napi díjat. Idén is csak így tudják megoldani a betakarítást, helyben nem találnak elég munkaerőt ezekre az időszakos feladatokra.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »