Egységben Magyarországért: vissza kell adni a vidéki emberek méltóságát!

Egységben Magyarországért: vissza kell adni a vidéki emberek méltóságát!

A vidéki életkörülmények javítását és a mezőgazdaság fejlesztését ígérték az Egységben Magyarországért kormányra kerülésének esetére pénteki sajtótájékoztatójukon a szövetségben részes pártok szakpolitikusai.

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa, Győr-Moson-Sopron megyei 5. sz. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje annak a feladatnak a fontosságát hangsúlyozta, hogy

vissza kell adni a vidéki emberek méltóságát, mert az elmúlt években elárulták és tudatosan kiszolgáltatottá tették a vidéki embereket. A fenntartható és eredményes vidékfejlesztés kulcskérdésének nevezte a kistelepülések gazdasági megerősítését.

A kormányváltást követően meg fogják teremteni a jogi, gazdasági, humán feltételeit és a garanciáit annak, hogy a helyi közösségek végre valóban a saját kezükbe vegyék sorsukat – mondta.

A jobbikos politikus szólt arról is, hogy külön fejlesztési programot kívánnak indítani a főállású mezőgazdasági termelővé válás támogatására. E programon belül kiemelt szerepet szánnak a fiatal gazdáknak. Elmondta, hogy megőrzik az őstermelők kedvezményes adózását, és segíteni kívánják a generációváltást, a gazdaság átadását a fiatalabb generáció számára.

 • Támogatják az EU biodiverzitás stratégiáját,
 • az agrárkörnyezet- és tájgazdálkodás rendszereit,
 • az ökológiai gazdálkodást,
 • a fenntartható, talajkímélő művelést,
 • a vízmegtartó földhasználatot,
 • valamint megőrzik hazánk GMO-mentességét.
 • Hírdetés

  Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció agrárkabinet-vezetője az agrárbéke megteremtését ígérte, mint hangsúlyozta, az egyéni, a családi gazdálkodóknak, a szövetkezeti- és a társas vállalkozásoknak egyaránt megvan a saját helyük és fontos szerepük.

  Arról beszélt, hogy agrárpolitikájuk a kis- és nagyobb gazdaságok egymást kiegészítő, hatékony működését, a kölcsönös érdekeken alapuló szövetkezést támogatja.

  A DK politikusa megállapította, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évtizedben elveszítette versenyelőnyét a velünk együtt csatlakozó országokkal szemben is. Kiemelt támogatást helyezett kilátásba a nagyobb munkaerőigényű állattenyésztő és kertészeti ágazatnak, és azt mondta, hogy segíteni fogják az ökogazdálkodást.

  Harangozó Gábor, az MSZP agrár- és vidékfejlesztésért felelős ügyvivője szerint érdekeltté kell tenni a vidék szereplőit a helyi gazdaság fejlődésének megerősítésben. Ezért felül kívánják vizsgálni a támogatási és birtokpolitikai rendszert.

  „Az ország legnagyobb földesurait mindenféle szabályozás alól kivonó, mintagazdaságnak csúfolt kiváltságos rendszert megszüntetjük”.

  A szocialista politikus beszélt arról is, hogy segítő, egyszerű és átlátható intézményrendszer fognak létrehozni. Ennek keretében a szakigazgatást az agrárminisztérium alá rendelik, az állami feladatok kiszervezését felszámolják, a kifizető ügynökséget visszaadják az agrárirányításnak, egyszerűbbé teszik a pályázati rendszert.

  Kiss László, a Momentum agrárpolitikusa, az elmúlt évtized egyik legnagyobb bűnének nevezte az oktatás, ezen belül az agrároktatás tönkretételét, ideológiai alapokra helyezését. Szerinte falun felnőni ma súlyos esélyhátrányt jelent, ezért a vidéki oktatás helyzetét már a korai gyermekkori fejlesztésektől kezdve radikálisan javítani fogják.

  „A korszerű mezőgazdaság alapja a magas szintű tudás nem aranykalászos gyorstalpalókra, hanem modern, jól felszerelt középfokú agrároktatásra van szükség”.

  A Momentum politikusa közölte, hogy a vidékre fordítható uniós fejlesztési forrásokat a lehetséges maximális nemzeti társfinanszírozással fogják kiegészíteni. Kiemelt támogatást ígért a digitalizációnak, a precíziós gazdálkodásnak, a vízvisszatartáson alapuló öntözésnek, a helyi megújuló-energetikai beruházásoknak, a helyi élelmiszerfeldolgozásnak, a rövid ellátású láncok elterjedésének és a helyi tőkén alapuló nem mezőgazdasági munkahelyek teremtésének.

  Az Agrárgazdasági Kamarát, amelyet a Fidesz sok milliárd forinttal kitömött politikai szervezetének tekintenek, megszüntetik, eltörlik a kötelező kamarai tagságot, az agrárirányítás alá eső feladatokat – beleértve az őstermelői igazolványok kiadását – visszaadják a minisztériumnak.

   


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »