Egyre többen szorgalmaznak fegyverszünetet és békét Európában és az Egyesült Államokban

Egyre többen szorgalmaznak fegyverszünetet és békét Európában és az Egyesült Államokban

Berlinben és Zágrábban is fontos találkozókra kerül sor. Mindkét konferencia Ukrajnáról és annak jövőjéről szól, illetve arról, ki milyen vállalásokra hajlandó a háború sújtotta ország 750 milliárd dollárra rúgó újjáépítésével kapcsolatban. Áttörésre nem nagyon kell számítani, még cinizmus nélkül is kijelenthetjük, hogy elhúzódó háború esetén beláthatatlan gazdasági károk várhatók, így alig vannak olyanok, akik ekkora vállalásokat tennének – még a politikai PR részeként sem. Talán épp ezért, az elmúlt napokban egyre többen szólították fel Európát és az Egyesült Államokat, hogy tegyenek lépéseket a fegyverszünet majd a béke előmozdítása érdekében.

Az Egyesült Államok a november 8-i félidős választások eredményétől továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – jelentette ki Zágrábban Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház elnöke. Zágrábban kedden tartják a Krími Platform találkozóját, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök vesz részt.

Pelosi már hétfőn megérkezett, és a fenti kijelentés a horvát elnökkel folytatott találkozó után tette. Pelosi hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem biankócsekk.

Harminc békepárti demokrata

Közben hazájában harminc demokrata (!) kongresszusi képviselő nyílt levelet írt alá, amelyben azt kérik, hogy Joe Biden amerikai elnök nagyobb diplomáciai erőfeszítéseket tegyen az Ukrajnai konfliktus mielőbbi lezárása felé. A levél szerint a Fehér Háznak minden lehetőséget figyelembe kellene vennie a fegyverszünet kieszközlése érdekében és az Oroszországgal folytatott párbeszéd visszaállításához. Egyelőre a Fehér Ház hivatalos álláspontja az, hogy nem látja Moszkvában a szándékot a párbeszéd felújítása iránt.

A levél aláírói szerint életbevágó, hogy elkerüljük az Egyesült Államok és Oroszország közvetlen katonai konfliktusát, és azt remélik, hogy “Ukrajna érdekében is áll az, hogy a hosszan tartó konfliktust el tudjuk kerülni”.

A levél talán legfigyelemreméltóbb mondata a következő:

“Felszólítjuk önöket, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai gazdasági és katonai támogatás aktív diplomáciai nyomás kísérje arra vonatkozóan, hogy növelje egy reális alapokon nyugvó béke megteremtésének szándékát”

Orbán: tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az oroszok és az ukránok között

Hírdetés

Fordulat a CDU-nál

Németországban is némi változás érzékelhető. Békére és az orosz gázszállítások helyreállítására szólított fel Szászország CDU-s miniszterelnöke, Michael Kretschmer. Róla tudni érdemes, hogy az egyik legnépszerűbb német politikus, akinek szavára általában a közvélemény és pártja is odafigyel. Kertschmer pedig a Bild am Sonntagnak nemrég azt nyilatkozta:

“Hosszú távú szerződésekre van szükségünk az USA-ból, Katarból és más arab országokból származó cseppfolyósított gázszállításokra. Az Északi-tengeren végre ki kell használnunk saját földgázkészleteinket is. És ha a háborúnak vége, akkor újra az Oroszországból származó gázt kell újra használnunk”

mondta, és utalt rá, hogy a szabotázsakcióban megésrült Északi Áramlatokat is helyre kellene állítani. Majd kiemelte, hogy Európában a béketárgyalásokat kellene előmozdítani, Németországnak pedig a tárgyalásos rendezést kellene szorgalmaznia. Az EU, az USA, Kína, India és Japán közös diplomáciai erőfeszítésére is szükség van. 

“Ezt a háborút meg kell állítani”

mondta.

Kedden Berlinben is konferenciát tartanak Ukrajna újjáépítésének lehetőségeiről. A találkozót az Európai Bizottság és Németország közösen szervezi. Áttörés itt sem várható, mivel amíg nem látni a konfliktus végét, senki sem akar hatalmas összegekbe kerülő felajánlásokat tenni.

Kedden ugyanakkor a reggeli órákban váratlanul Ukrajnába látogatott Frank-Walter Steinmeier német államfő. A háború kitörése óta ez az első kijevi látogatása – igaz, nem rajta múlott, az ukrán vezetés elég botrányos módon oroszbarátsággal támadta a német államfőt.

Ami az anyagiakat illeti, az EU eddig 19 milliárd eurót szavazott meg Ukrajna számára, és 7 milliárd eurót ténylegesen is folyósított (az ukránok közlése szerint). Az Egyesült Államok eddig 8,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást bocsátott Ukrajna rendelkezésére (ez a ténylegesen át is utalt összeg).

Orbán Berlinben: Az Egyesült Államok és Oroszország között kell tűzszünetnek létrejönnie

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »