Egyre többen repülnek belföldön is

Egyre többen repülnek belföldön is

Az elmúlt évben 200 százalékkal nőtt a belföldi járatokra vásárolt repülőjegyek száma – a jelenség a Vola.ro utazásszervező és jegyértékesítő portál elemzése szerint többek között annak köszönhető, hogy sűrűbbek a járatok, olcsóbbak is, főként amióta a fapados légitársaságok is betörtek a piacra, és mindezek együttesen megváltoztatták az utazási szokásokat. 

w repter foto airportcluj_ro_b

Mint a szakemberek is emlékeztetnek, ezelőtt mintegy öt évvel még csak az üzletemberek, politikusok utaztak Bukarestbe és haza a Tarom csillagászati árú járataival, ma pedig már az egyetemisták is repülővel mennek haza szüleikhez, a fiatalok azzal járnak fesztiválokra és más eseményekre, és felpörögtek a belföldi citybreakek is. Több esetben jobban megéri repülővel utazni egy-egy városba, mint vonattal.

A Vola elemzése szerint Bukarestből a legtöbben Temesvárra, Kolozsvárra és Jászvásárra akarnak eljutni repülővel. Ám amíg három évvel ezelőtt a Bega-parti város óriási előnyt élvezett – egyebek mellett annak köszönhetően, hogy a Carpatair légitársaságnak ott volt a hubja (bázisa) –, azóta Kolozsvár nagyot lépett előre mind a járatok száma, mind pedig a turisták irányából megmutatkozó kereslet tekintetében. A kincses város esetében az ott megtartott események nyomnak nagyon sokat a latban – az Untold a legkiemelkedőbb ezek közül, a fesztivál idején a Bukarest–Kolozsvár-repülőjáratok nagy része megtelt.

Jegyárak és vásárlási szokások

Ezen az útvonalon a legolcsóbb egyébként a belföldi menettérti jegy, 17 euróért már kapható, miközben a legtöbbet, 195 eurót a Bukarest–Nagyvárad-útért kell fizetni. A Vola képviselői szerint egyes útvonalakon akár 90 százalékos árcsökkenésről is beszélhetünk. Az olcsóban kínált jegyek pedig meghozták a várt hatást, augusztus–szeptemberben megugrott a belföldi járatokat igénybe vevők száma. A mélypontot február jelentette.

Érdekesség egyébként, hogy egész mások a jegyfoglalási szokások a bel- és külföldi utak terén: amíg a külföldi utak esetében az emberek szeretnek minél előbb foglalni – az átlag hat hét –, a belföldi repülőjáratoknál a foglalás átlagban ugyanabban a hónapban történik, mint az utazás maga, és van, aki alig egy héttel azelőtt vásárolja meg a jegyet, hogy indulna.

Több hely, több légitársaság

Szakemberek szerint fontos kiemelni ugyanakkor azt is, hogy amíg ezelőtt öt évvel a belföldi járatokon heti 2 ezer hely volt, ma már heti 3-4 ezer hely hozzáférhető a Bukarestből Kolozsvárra, Jászvásárra és Temesvárra tartó járatokon. A belföldi járatok terén a legnagyobb piaci szeletet a Tarom tudja magáénak, majd a Blue Air és a Wizz Air következik. A Ryanair a piac legfiatalabb szereplője, november elsejétől heti 14 járatot üzemeltet majd a Bukarest–Temesvár-útvonalon.
Ám amíg a Tarom legtöbb 68 férőhelyes ATR 42/72 típusú gépekkel bonyolítja a belföldi forgalmat, a három fapados légitársaság, a Ryanair, a Wizz Air és a Blue Air több mint 140 férőhelyes Boeingekkel vagy Airbusokkal teszi meg a távot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »