Egyre többen oltatják be magukat (Kézdivásárhely)

Egyre többen oltatják be magukat (Kézdivásárhely)

A több hónapos nyári pangás után – amikor csak hétvégeken működött – szeptember 27-én indult újra teljes kapacitással a kézdivásárhelyi Kicsid Gábor Sportcsarnokban berendezett oltásközpont. Ekkor kezdődött a harmadik oltás, és azóta látványosan nőtt az érdeklődés az immunizáció iránt. Péntek délig 7938 személyt oltottak be Pfizer és Moderna vakcinával.

Dr. Csiszár Eszter gyermekgyógyász főorvos, az oltásközpont orvosvezetője érdeklődésünkre elmondta: szeptember 27-e után főleg azok jelentkeztek, akik megkapták az első és a második oltást. Ám egyre többen kapják el a vírust, illetve hunynak el a fertőzés következtében, így látványosan megnőtt az érdeklődés főleg az érintettek családtagjai körében. Péntek reggeltől délig például negyvennégyen kapták meg az oltást, közülük kétharmad volt első oltásos. Jövő héten ez a szám ismét nőni fog, hiszen azok is jelentkeznek, akik három héttel ezelőtt megkapták az első oltást. A főorvos azt is elmondta, hogy a Modernával az a gond, hogy egy flakonban tíz adag oltóanyag található, ezért úgy igyekeznek beosztani a jelentkezőket, hogy ne kelljen eldobni az el nem használt adago(ka)t. Január 18-a óta, amikortól dr. Csiszár Eszter főorvost kinevezték az oltásközpont élére, csak két adag vakcinát semmisítettek meg önhibájukon kívül, ami rendkívül jó eredménynek számít.

Hírdetés

Az utóbbi időben hétköznaponként hatvanra nőtt a jelentkezők száma, hétvégeken ez a szám hetven és kilencven között váltakozik. Azért dolgoznak csökkentett munkaidőben reggel 8-tól 14 óráig – hangsúlyozta dr. Csiszár –, mivel elkezdődött a tanév, az iskolákban is délelőttönként el kell végezniük a tesztelést, és a legnagyobb probléma az orvos és a kisegítő egészségügyi személyzet hiánya. Délután a bentlakásokban végeznek tesztelést.

Míg kezdetben az ország egész területéről érkeztek oltakozók, az utóbbi időben zömében kézdiszékiek keresik fel az oltásközpontot, a vidékiek száma sajnos még mindig elenyésző. Oltóanyagból nincs hiány, mindig annyit kapnak a megyei közegészségügyi igazgatóságtól, amennyit igényelnek – összegezett az oltásközpont vezetője.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »