Egyre többen követelnek Amerikában szigorúbb fegyvertartást

Egyre többen követelnek Amerikában szigorúbb fegyvertartást

WASHINGTON. Egyre nagyobb port kavar a Floridai iskolai ámokfutó esete az Egyesült Államokban. Sok fegyvertartó maga semmisíti meg fegyverét, nehogy rossz kezekbe kerüljenek, ahogy mondják a laza fegyvertörvény miatt. Egyre keményebb bírálatok érik a fegyverlobbit is, onnan is éri kritika, ahonnan talán nem is számított rá. Maga Trump elnök is azt mondta a minap amerikai kormányzóknak, hogy ne rettegjenek a Nemzeti Lőfegyverszövetségtől. A világ talán legbefolyásosabb lobbiszervezete azonban egyelőre hajthatatlannak tűnik.

Kettéfűrészelte az AR-15-ös gépkarabélyát egy Scotchtownban élő férfi. A floridai iskolai lövöldözésnél is ezt a típusú fegyvert használták. az Egyesült Államokban 12 millió embernek van a tulajdonában ilyen. ”Az emberek azt mondják a lakosságnál túl sok a fegyver. Hát most eggyel kevesebb van. Vannak, akik bolondnak tartanak, de ez az én döntésem. Nem élhetek annak a tudatában, hogy a fegyveremmel valaki ugyanolyan szörnyű tettet hajthat végre, mint amilyen a floridai vérengzés volt” – mondja a férfi az internetre feltöltött videójában.

Most egyre többen döntenek úgy, megszabadulnak lőfegyvereiktől, és abban a reményben, hogy jó példával járnak elöl, az erről készült felvételeket feltöltik a videomegosztó portálokra.

Az Egyesült Államokban soha ennyien nem követelték a fegyverek betiltását mint most, a február 14-i floridai iskolai lövöldözés után, amikor egy ámokfutó 17 tanulót ölt meg Parklandban. A vérontás nyomán fegyverellenes tüntetéseket tartottak országszerte, ezeket főként diákok szervezték.

"Én félek. Én attól félek, hogy én leszek a következő áldozat, félek, hogy a családomnak egyszer azzal kell szembesülnie, hogy lelőttek. Dühös vagyok, hogy évek óta semmi sem történik" – mondja az a diák, aki százakkal együtt tüntetett a washingtoni Fehér Ház előtt. Mozgalmukat egyre több hollywoodi sztár is támogatja. Dollármilliókat adott az ügynek például George Clooney, Steven Spielberg filmrendező, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Lady Gaga, Cher és a Gucci divatház.

De kiállt a tüntetők mellett Melania Trump, a First Lady is, ami egyes vélemények szerint jelentheti azt, hogy a kormányzat is hajlik arra, hogy engedjen az egyre nagyobb társadalmi nyomásnak, és szigorítson a fegyvertörvényen. "Nagyon megérintett az, ahogy a gyerekek országszerte felemelték a hangjukat és változást követelnek. Ők jelentik a jövőt, megérdemlik, hogy figyeljünk rájuk" – fogalmazott a first lady.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten Twitter-üzenetben erősítette meg: támogatja a fegyvervásárlás korhatárának emelését, vagyis az autóvezetés és az alkoholvásárlás alsó korhatárához emeljék azt. A világ talán legbefolyásosabb lobbiszervezete, az amerikai Nemzeti Lőfegyverszövetség azonban erről hallani sem akar. Szerintük inkább a tanárokat és az iskolai alkalmazottak kellene felfegyverezni. Szerintük továbbra sem a rendkívül megengedő fegyvertörvény miatt van ennyi iskolai lövöldözés.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »