Egyre többen költöznek városról falura Romániában

Évente több mint százezer romániai lakos költözik városról falura – derül ki a Ziarul Financiar által készített elemzésből – míg a fordított migráció 27 százalékkal alacsonyabb.

A külföldi munkavállalás, a városi stressz és a gazdasági válságok következtében erősödni látszik az 1997-ben kezdődő trend: a falusi emberek inkább külföldre mennek dolgozni, mint hogy városban vállaljanak munkát, éppen ezért azoknak a száma, akik faluról városba költöznek, folyamatosan csökken. Ezzel szemben egyre magasabb azoknak a száma, akik falun építenek házat vagy falun kezdenek vállalkozásba.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben 107 ezer romániai költözött városról falura, míg fordítva körülbelül 78 ezren.

„Ha megnézzük a demográfiai mutatókat, akkor látni fogjuk, hogy a falusi környezetben élők gazdasági okokból elsősorban külföldre mennek dolgozni, így csökken a belső migráció mértéke. A rurális környezetben élők maximizálni szerették volna az esélyeiket, ezért inkább választották a külföldi munkavállalást, mint a városba költözést – magyarázta Monica Roman a bukaresti Közgazdasági Egyetem (ASE) Statisztikai és Ökonometriai Intézetének a professzora.

Ugyanakkor – tette hozzá – egyre erőteljesebbé vált az utóbbi időben a város-falu irányába történő migráció, amely minden korosztályt érint, megnövekedett az elővárosi negyedeknek a száma, amelyek nem az illető városhoz, hanem a közeli faluhoz tartoznak adminisztratív szempontból. Ezenkívül a nyugdíjas korosztályban is megnövekedett a falura költözők száma. Gheorghe Zaman, az Országos Közgazdasági Intézet munkatársa szerint a városi nyugdíjasok kényelmi és pénzügyi megfontolásokból választják a falusi környezetet.

1997-1998-ban, a lej léértékelődésekor volt az első hullám a városról falura költözést illetően, 1997 volt az első év, amikor a városról falura költözők száma (81 ezer fölött) meghaladta a faluról városba költözőkét (68 ezer).
Más országokkal ellentétben Romániában a belső migráció alacsonyabb – derül ki a statisztikákból, Zaman szerint azonban az elkövetkező húsz évben a városból a falu irányába történő migráció meg fog erősödni.

Szintén sokan vannak olyanok, akik az egészséges életmód miatt választják a falusi környezetet. A Ziarul Financiar szerint egyre többen vannak olyanok, elsősorban a fiatalok körében, akik falura költözve saját maguk kezdték megtermelni a zöldségeket, de egyre magasabb azoknak a száma is, akik állattenyésztésbe kezdtek.

Románia lakosságának 46 százaléka él falun, a Világbank adatai szerint a Föld lakosságának 46,1 százaléka él rurális környezetben. (Ziarul financiar)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »