Egyre többen jelentenek magáncsődöt

Idén Szlovákia-szerte 1 430 személy kezdeményezett magáncsődöt, a második negyedévben számuk elérte a 4 338-at. Mint ahogy az a CRIF – Slovak Credit Bureau elemzéséből kitűnik, a júniusi létszám év közben csaknem 31%-os emelkedést mutat, a negyedéves adatok pedig 26%-os növekedést.

A Postabank elemzője, Jana Glasová szerint ennek oka a nagy mértékű eladósodottság, az alacsony megtakarítások és az állások hirtelen elvesztése.

– magyarázta a SITA hírügynökségnek Glasová.

További problémaforrásnak számít, ha az adós nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, anyagi tartalékkal, melyből törleszteni tudná a hitelét abban az esetben, ha munka nélkül marad, vagy a korábbiakhoz képest csökken a jövedelme. Ugyancsak csődbe juttathatja az embert az is, ha tartósan munkanélkülivé válik, vagy egészségügyi okok miatt nem képes dolgozni.

Hírdetés

„Az adósok 6,41 százaléka rendezte az adósságát a vagyonának eladásából, amelyből a hitelezőket legalább minimális mértékben kielégítették“ – mondta Marková. A magáncsőd intézményének életbe lépése, azaz 2006 óta idén júniusig 29 888-en jutottak csődbe.

A magáncsőd intézménye korábban egyrészt azért nem volt népszerű, mert már maga a megnevezés riasztó, és kevesen voltak tisztában a magáncsődeljárás lényegével, ami tulajdonképpen csődvédelem, vagyis a célja megelőzni egy súlyosan eladósodott személy teljes anyagi megsemmisülését és ellehetetlenülését.

A magáncsőd egyik szabálya, hogy 10 év alatt csak egyszer lehet kérni a bíróságtól, hogy megszabadítson valakit az adósságaitól. Csődeljárás lefolytatását csak olyan személy indítványozhatja, aki ellen már folyik végrehajtási eljárás. Az új szabályok szerint nincs hároméves próbaidő, az adósságoktól gyakorlatilag két hét alatt meg lehet szabadulni. Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, s ebből kielégítik a hitelezőket.

(Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »