Egyre többen érdeklődnek a szovjet munkatáborokban elhunyt hozzátartozóik iránt

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerint egyre többen érdeklődnek olyan hozzátartozójuk iránt, aki szovjet munkatáborokban elhunyt el.

Bonhardt Attila, a Hadtörténeti Levéltár és Irattár igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában arra a kérdésre, hogyan lehet a fiataloknak elmagyarázni, hogy mi történt, úgy válaszolt: a téma iránt nem csökken az érdeklődés, mivel egyre többen érdeklődnek gulágban eltűnt, elhunyt hozzátartozójukról.

Emlékeztetett, hogy becslések szerint 600 ezer magyar került fogságba, a szovjetek az adataik szerint 500 ezer embert regisztráltak a táborokban, és 66 ezer emberről tudnak, akik a gulágban hunytak el. E szerint százezer magyar már azelőtt meghalhatott, hogy odaértek volna a munkatáborokba és 400 ezren térhettek vissza.

Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos titkára a műsorban arról beszélt, hogy új elektronikus katalógust tettek hozzáférhetővé a múzeum honlapján, amely a hadifogolyként elhurcolt magyar katonák személyes emléktárgyai, vagy használatai tárgyait összegzi, ezek jelentős részéből pedig augusztusban kiállítás is nyílt.

MTI

The post Egyre többen érdeklődnek a szovjet munkatáborokban elhunyt hozzátartozóik iránt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »